Constantin TUDOR
Buzăul are probabil cea mai ieftină apă pentru irigații, dar cu toate acestea în județ nu au fost încheiate contracte de irigații decât pentru o suprafață de 3.100 de hectare. Extrem de puțin față de suprafața care poate fi deservită de canalele de irigații ce traversează județul, este de părere șeful sucursalei de Îmbunătățiri Funciare Buzău, Constantin Tudor.
Prefectul județului Buzău, Maria Buleandră, a solicitat, în ședința Colegiului Prefectural de miercuri, lămuriri asupra situației în care se prezintă canalele de irigații de pe raza județului Buzău, aflate în administrarea ANIF despre care ar avea informații că ar fi colmatate.
Răspunsul primit nu a adus decât confuzie în rândul membrilor Colegiului Prefectural iar prefectul județului i-a solicitat șefului filialei de Îmbunătățiri Funciare, Constantin Tudor să rămână după ședință pentru explicații, însă nici acestea nu au scos la lumină situația canalelor de irigații de la Buzău.
„Nu pot să fac nici un fel de declarații la acest moment, dar pot să vă spun că am solicitat șefului ANIF să facă verificări pentru a vedea dacă cele două canale de irigații ce traversează județul pot funcționa la capacitate maximă în situația în care agricultorii solicită irigarea unor suprafețe mai mari de teren”, a declarat prefectul județului Buzău, Maria Buleandră.
Răspunsul șefului filialei de Îmbunătățiri Funciare Buzău, Constantin Tudor, a fost însă unul complet năucitor. După ce în fața membrilor Colegiului Prefectural a mărturisit că există canale de irigații colmatate dar a spus că acest lucru nu contează dat fiind că se pot onora contractele încheiate, la câteva minute distanță a declarat că cele două canale mari de irigații ce traversează județul nu sunt colmatate.
„M-am certat un pic cu doamna prefect pentru ca i-am zis că nu sunt canale colmatate. Bine, ele sunt colmatate pentru că este normal ca aluviunile să se depună, dar el trebuie decolmatat când este nevoie, însă acum nu este nevoie. Canalul a fost amenajat să irige cam 35.000 de hectare iar noi avem contractate doar 3.000 de hectare, ceea ce înseamnă că se poate iriga pe el cel puțin de 10 ori mai mult, așa că o oarecare colmatare nu deranjează. Asta este o lucrare de reparații și eu ar trebui să iau bani de la beneficiari ca să îl decolmatez când este nevoie. E aberant să îl decolmatez dacă nu e nevoie. Acum, Prefectura are niște informații de la niște persoane așa care se bagă în seamă și mi s-a spus că mă va informa mai amănunțit. Oricum, acum plantele suferă din exces de umiditate pentru că au fost multe ploi” a spus șeful Filialei de Îmbunătățiri Funciare Buzău, Constantin Tudor.
În județul Buzău, tariful perceput de Filiala de Îmbunătățiri Funciare pentru apa folosită la irigarea culturilor ajunge la 50 lei/ 1000 de metri cubi, dat fiind că alimentarea cu apă a canalelor de irigații se face gravitațional și astfel nu există costuri cu energia electrică. Cu toate acestea, suprafața irigată este extrem de mică din pricina lipsei echipamentelor de irigare și a banilor necesari pentru achiziționarea unora noi și performante.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.