Consilierii municipali buzoieni au aprobat, ieri, contractul de prefinanțare pe care municipalitatea dorește să îl încheie cu Banca Europeana pentru Reconstrucție si Dezvoltare, în urma căruia vor fi reabilitați 46 de kilometri de străzi din muncipiul Buzău. Împrumutul pe care Primăria îl va contracta de la instituția financiară europeană este în valoare de 30 milioane de euro și va fi rambursat în 10 ani. Ca o noutate absolută pentru municipiul Buzău, lucrarea prin care vor fi reabilitate, într-o perioadă de trei ani, peste 90 de străzi din oraș nu se referă doar la execuția propriu-zisă a lucrării ci si la întreținerea ei pe o perioadă de 10 ani.

”Este vorba atât de realizare cât și de întreținerea drumurilor pe o perioadă de cel puțin zece ani. Va fi un sistem de inspecție făcut lunar sau chiar săptămânal prin care se va face o raportare inclusiv la Direcția Tehnică a BERD și se va spune exact când va trebui să se intervină pe aceste drumuri, astfel încât să ai costuri de întreținere între 5-10%, nu să stai 3 ani și, apoi, să ai costuri de 50-100% ca să repari ce se deteriorează”, a declarat viceprimarul municipiului Buzău, Marcel Ciolacu.

De fapt, conceptul este unul specific american iar firma care se va ocupa de asfaltarea drumurilor va trebui să se ocupe și de întreșinerea lor.

”De fapt, nu cumpăram doar lucrarea ci și întreținerea pe o perioadă de zece ani. După cum am discutat cu BERD, dacă vine unu, îți lucrează, îți termină lucrarea și a plecat. Dar dacă el trebuie să îți asigure și mentenența pe o perioadă de 10 ani, atunci este direct interesat să pună materiale foarte bune și să lucreze extraordinar de bine, astfel încât, costurile de întreținere în zece ani să fie extraordinar de mici. Vor fi inclusiv caiete tehnice prin care se va spune cât este stratul de zăpadă și cu ce utilaje trebuie intervenit”, a declarat primarul Constantin Boșcodeală.

Ciprian STERIAN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.