Bacalaureat 2013-5
Rezultatele de la cea de-a doua sesiune de bacalaureat sunt dezamăgitoare pentru 80% dintre absolvenţii care au susţinut examenul. Sunt însă şi excepţii: elevi care au luat examenul cu note foarte mari. Este cazul Ioanei-Violeta Dragu, o elevă din oraşul Buzău, care a obţinut cea mai mare medie pe ţară – 9,85. Ioana a luat nota 10 la română, 9.75 la istorie şi 9.80 la geografie.
Rezultatele de la cea de-a doua sesiune de bacalaureat sunt dezamăgitoare pentru 80% dintre absolvenţii care au susţinut examenul. Cu note mici la română şi la matematică, majoritatea celor care au participat vor trebui să mai dea încă odată examenul pentru a promova.

Sunt însă şi excepţii: elevi care au luat examenul cu note foarte mari. Este cazul Ioanei-Violeta Dragu, o elevă din oraşul Buzău, care a obţinut cea mai mare medie pe ţară – 9,85. Ioana a luat nota 10 la română, 9.75 la istorie şi 9.80 la geografie.

În timp ce mulţi absolvenţi de liceu cu rezultate bune vor să urmeze studiile în străinătate, Ioana a ales calea inversă. Fata nu a dat pentru prima dată bacalaureatul în sesiunea din august pentru că a aşteptat să-şi legalizeze actele de studiu pe care le-a obţinut la Academia Montrose din Scoţia, unde a terminat liceul.

„Am fost plecată în Scoţia şi m-am întors anul acesta, după ce am absolvit cursurile la Monstrose, dar n-am avut cum să dau examenul astă vară pentru că am aşteptat să-mi vină actele legalizate”, a spus Ioana Dragu pentru gândul.

„Am simţit că nu mă atrage lumea aceea”

Ea a început liceul la Colegiul Naţional „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Buzău, unde a intrat cu media 9.58 la profilul de Ştiinţele Naturii. Din clasa a X-a, Ioana a plecat la studii în Scoaţia, la Montrose Academy. Nu pentru că îşi dorea să studieze în străinătate, ci pentru că părinţii ei lucrează acolo de 10 ani, mama ca asistentă medicală, iar tatăl ca mecanic într-un service de maşini.

„De la început de când am mers acolo, am simţit că nu mă atrage lumea aceea. Contează şi vârsta la care pleci într-un fel. Eu am plecat după clasa a IX-a. Fratele meu, care are 14 ani acum, şi a plecat mai de mic nu are nicio problemă, îi place şi s-a adaptat perfect. Eu nu m-am putut acomoda. Mi-am dorit tot timpul să vin acasă. Am fost întotdeauna legată de rude, de bunica”, a spus Ioana. Atunci când i se făcea dor de România îşi suna bunica şi afla tot ce se întâmplă.

Cu toate că trei ani de liceu i-a făcut în limba engleză şi într-un sistem total diferit faţă de sistemul de educaţie din România în care îşi începuse studiile, Ioana a considerat examenul de bacalaureat o provocare.

Toată vara a învăţat şi a citit toată materia pentru cele trei discipline la care a dat examenul: limba română, istorie şi geografie. „Mie tot timpul mi-a plăcut să învăţ. Şi în Scoţia am învăţat, aveam note de A şi B, cum e la ei, la toate disciplinele. La liceu am intrat printre primii cu media 9.58, în şcoala generală am avut media 10. Şi acum am stat şi am învăţat la toate cele trei materii şi am avut încredere că voi lua examenul. Într-o lună şi jumătate am învăţat toată tematica pentru cele trei materii de la bacalaureat”, spune Ioana.

În Scoţia, elevii îşi aleg materiile de studiu de la începutul liceului, în funcţie de ce vor să urmeze mai departe. Ioana voia să urmeze medicina, aşa că alesese chimia, matematica, biologia şi fizica. „Mai aveam sport, desen. Acolo toate notele erau date prin teste. La finalul fiecărui an dădeam evaluare. Nu pot spune că nu mi-a plăcut la şcoală, dar mie îmi era gândul acasă. Plecatul nu e pentru toată lumea. Eu mi-am dorit să mă întorc. Este altceva dacă mergi ca turist, şi cu totul altceva dacă mergi să stai zi de zi acolo. Când aveam vacanţe şi veneam în România eram cea mai fericită. După ce am terminat le-am spus părinţilor mei că vreau să mă întorc. La început au fost puţin sceptici, dar apoi au înţeles şi m-au lăsat. Şi sunt foarte fericită că m-au lăsat”, spune Ioana.

În ciuda acestor rezultate bune, Ioana mărturiseşte că simţea că există nişte diferenţe între ea şi colegii ei din Scoţia. „Socializam, aveam prieteni, dar erau nişte diferenţe şi de educaţie, şi culturale. M-am întors acasă pentru că nu mai voiam să stau acolo”, povesteşte Ioana. După ce a trecut de bacalaureat, Ioana vrea să urmeze facultatea la Bucureşti.

Gândul.info

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.