Buzoianul Silviu Roșioru a câștigat la CEDO procesul intentat statului român după ce în ianuarie 2000 a fost bătut într-un bar din localitatea Merei de mai mulți polițiști. Buzoianului cunoscut sub numele de Pele i s-a dat dreptate la 12 ani din momentul în care a fost agresat de oamenii legii, Curtea Europeană a Drepturilor Omului condamnând România pentru violarea de către Poliţie a dreptului de a nu fi supus torturii, tratamentelor inumane sau degradante.
„În ianuarie 2000, reclamantul a fost victima agresiunii din partea unor poliţişti din subunitatea de intervenţie rapidă, în timp ce se afla într-un bar. La vederea unui grup de şase – şapte poliţişti «mascaţi» a întrebat în glumă: «ce-i cu teroriştii ăştia aici?». Drept răspuns, aceştia l-au trântit pe jos, i-au pus cătuşele şi l-au lovit în mod sălbatic cu bastoanele şi picioarele, apoi l-au urcat în dubă şi l-au dus la poliţie, fiind lovit în continuare pe tot traseul. Din cauza acestui tratament reclamantul a fost internat cu diagnosticul «traumatism toraco-abdominal; echimoze întinse fesa şi coapsa stângă; traumatism cranio-facial; contuzii mâini bilateral», iar ulterior a fost diagnosticat cu «tulburare depresivă ca urmare a unei agresiuni fizice»”, se precizează într-un comunicat remis astăzi de APADOR-CH, organizație care l-a susținut în demersurile sale la CEDO pe Silviu Roșioru.

În procedura din faţa CEDO, Guvernul a argumentat că leziunile de pe corpul reclamantului au caracter accidental şi sunt inerente oricărui proces de imobilizare. Curtea Europeană a apreciat însă că această apărare nu este convingătoare şi credibilă şi nu poate să justifice forţa excesivă utilizată de poliţişti. În concluzie, a constatat că reclamantul, în speță buzoianul Silviu Roșioru, a fost supus unui tratament degradant şi inuman de către agenţii statului. Curtea Europeană a constatat şi încălcarea articolului 3 din Convenţia europeană, sub aspect procedural, datorită faptului că ancheta autorităţilor române cu privire la tratamentul la care a fost suspus reclamantul a fost ineficientă.”Cercetările au durat în total opt ani, după care s-au finalizat cu clasare pentru că a intervenit prescripţia răspunderii penale a poliţiştilor. Reclamantul s-a adresat în două rânduri instanţelor naţionale împotriva soluţiilor de neîncepere a urmăririi penale împotriva poliţiştilor, iar acestea i-au dat dreptate, apreciind cercetările drept incomplete. Cu toate acestea Parchetul nu a remediat deficienţele anchetei”, se mai arată în comunicatul remis de APADOR-CH.

Silviu Roșioru, administrator al unei afaceri, avea 33 de ani în anul 2000 când s-a produs incidentul care l-a dus, în final până la CEDO unde i s-a făcut dreptate. În noaptea de 25 spre 26 ianuarie 2000, buzoianul a povestit că mers cu o prietenă la barul „America 2000”, cei doi au urcat la etajul I al barului unde sunt amenajate separeuri. Acolo se afla un grup de 6-7 polițiști din subunitatea de intervenții rapide, cu cagulele ridicate, care beau cafea și bere. Polițiștii s-au ridicat să plece când au intrat Roșioru și prietena lui, moment în care Pele și-a permis o glumă de genul „ce-i cu teroriștii ăștia aici?” ce s-a dovedit a avea consecințe foarte grave. Polițiștii s-au întors din drum, și potrivit lui Roșioru, au spart ușa separeului, l-au trântit pe jos, i-au pus cătușele si l-au lovit cu bastoanele și picioarele. Conform relatărilor victimei, mascații au închis ușa glisantă de la intrarea în bar, spunând tuturor celorlalți să „nu se bage, pentru că sunt în misiune”! Ajunsi la parter, Roșioru ar fi încercat să scape urcându-se în taxiul cu care venise și care îi aștepta pe el si pe prietena lui. A urmat o altercație între șoferul taxiului și polițiști care l-au scos pe Roșioru din mașină și l-au urcat într-o dubă care a mai staționat circa o jumătate de oră, cu motorul pornit.

Roșioru a fost dus la Poliție, ulterior susținând că a fost lovit în continuare pe tot traseul. La sediu, i s-a întocmit proces verbal de amendare pe baza Legii 61/91, pentru proferare de „injurii la adresa personalului localului” și pentru că a refuzat „să dea relații pentru stabilirea identității”, amenzi pe care ulterior le-a contestat în instanță acuzând inclusiv faptul că semnătura de pe procesul verbal nu îi aparține.
Pe la 4.30-5.00, Silviu Roșioru a povestit cum a fost scos din Poliție și abandonat în stradă, cu toate că nu se putea deplasa singur din cauza traumatismelor suferite. Dupa insistențe, polițiștii au chemat un taxi care l-a dus direct la Spitalul Județean, la Secția Chirurgie, unde a fost internat cu diagnosticul „traumatism toraco-abdominal, echimoze întinse fesă și coapsă stânga, traumatism cranio-facial, contuzii mâini bilateral”. La cererea familiei, Roșioru a fost externat la finele lunii ianuarie, cu indicația de a se interna într-un spital din Capitală.

Contactat astăzi de Observatorul buzoian, Silviu Roșioru a dezvăluit că valoarea daunelor morale care i-au fost acordate de judecătorii de la CEDO se ridică la 12.000 de euro, sumă pe care o consideră infimă în raport cu suferința pricinuită în urmă cu 12 ani.
”Nu mi s-au acordat deocamdată despăgubiri materiale, probabil, pentru aceasta voi deschide o nouă acțiune, însă la acest moment, aspectul acesta nu este atât de important. Important este că am câștigat un proces împotriva stattului român și chiar dacă nu mai este treaba mea, consider că toți cei care au dat soluții incorecte în acest caz ar trebui într-un fel trași la răspundere și eliminați din sistem”, ne-a declarat Silviu Roșioru.

Cristina DINULESCU
Ciprian STERIAN

3 COMENTARII

  1. Asta imi dovedeste ca si al cedo se pot face nedreptati. Rosioru face parte dintre cei care bat si nu care sunt batuti. Acum aproximativ doi ani a batut o fata intr-un club pe motiv ca nu a vrut sa danseze cu fiul lui si lista mai poate continua. Omul asta este ‘bun’ cu ghilimelele de riguare, de politician, pentru ca reuseste sa afiseze o fata de om bun cand de fapt el este opusul.
    In Romania nu a reusit sa castige cu un certificat medical de 16 zile tras de par si ala cu doctorii de al noi dar la cedo a reusit. INTERESANT

  2. Inca ceva, daca va uitati atent la prima poza va puteti da seama de starea pe care o are Rosioru in general seara cand devine smecher (si nu vreau sa fac referire si la fiul lui ca nu are nici o vina ca a fost educat dupa principiile de viata ale tatalui sau).

  3. nicu ,nicusor cum te-o chema… banuiesc ca tu vorbesti in cunostinta de cauza!! si din cate vad te cunosti foarte bine cu Silviu Rosioru..stii foarte multe despre viata lui, familia lui..despre fiul lui mai ales. si observ ca le ai foarte bine cu studiatul pozelor, cu starile oamenilor in fotografii :)) bravo!! Hai sa nu mai aducem informatii eronate si minciuni la adresa unor oameni pe care probabil nu i-ai vazut in viata ta!!! 🙂 succesuri nicusor 😉

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.