Vecin în cartier, dar scump la vedere, Iulian Trăsnea este unul dintre nebunii frumoși care populează fotbalul local de vreo 35 de ani încoace. Ne vedem rar, alergăm în stânga și-n dreapta prin Dorobanți, iar de povești spumoase din anii ’90 – 2000 abia ne facem timp. Până mai ieri când am aflat că Federația a hotărât să închidă sezonul de fotbal în sală și să declare drept campioană a ligii a doua trupa buzoiană păstorită de Iulică al nostru. Și atunci l-am sunat, ba chiar i-am propus să ne vedem juma de oră pentru a-mi da detalii. Trebuie să recunosc că acest sport, în afara faptului că l-am practicat ca și portar, pentru că în câmp eram o nulitate absolută, nu-mi spune mare lucru. Nu am fost niciodată în Sala Sporturilor să-i văd pe “luceferi”, dar nici pe cei de la Fortius, ai lui Gică Hăhăianu. Spre rușinea mea!

Așa că Trăsnea cel mare (pentru că există și Marius, cu vreo doi ani mai tânăr) mi-a explicat că la prima liga sunt înmatriculate zece echipe, din care trei s-au retras pe parcursul sezonului din cauza dificultăților financiare. Iar la liga a doua, pe care trupa lui a dominat-o detașat, fără nici-o înfrângere, sunt 11 echipe (una retrasă) împărțite în două serii zonale. Luceafărul a câștigat turneul de playoff, iar Fortius Buzău, participantă și ea în divizia secundă, a fost penultima. Asta ca să lămurim un pic sistemul competițional.

Iulian Trăsnea: Noi am reușit în sezonul trecut să ne păstrăm lotul cu care promovasem și în celalalt an. Nu era ușor să-i convingi pe jucători să rămână la Buzău, dar faptul că am fost serioși și ne-am ținut promisiunile, au cântărit mult în alegerile lor.

Reporter: Adică voi ați promovat doi ani consecutivi?

Iulian Trăsnea: Da. De două ori la rând în prima ligă, dar a venit lovitura de maciucă a Consiliului Local din vara trecută care ne-a scos din organigrama CSM Gloria Buzău și astfel am pierdut finanțarea cu care speram să mergem în Superliga. Ufff, nici nu știu cum să abordez problema să nu supăr pe cineva! Nu am mai obținut finanțare de la Primărie decât 250 de milioane, restul fiind de la FRF (170 milioane), de la Dl. Dorin Bulete (și firma sa de construcții) sau din buzunarul meu. Așa am supraviețuit un alt an, dar am reușit să și urcăm din nou în elita fotbalului în sală din România.

Reporter: Care este proiecția voastră de buget pentru un sezon de Superligă?

Iulian Trăsnea: Undeva între 3,5 și 4 miliarde de lei, bani cu care putem trece în palmares și ocuparea unei poziții fruntașe, cred eu că undeva între locurile 3 și 5 putem să ne clasăm dacă vom avea salarii achitate la zi, prime de joc, bani de deplasări, cazare și masă, plus promovarea agresivă în presa locală, mijloace de transport sau orice alt mod de a aduce publicul local în Sala “Romeo Iamandi”.

Reporter: Se tot vorbește, nu știu cât de serios, despre promovarea elementelor locale. Aveți buzoieni în echipă?

Iulian Trăsnea: Din primii opt jucători pe care îi trecem pe foaia de arbitraj, patru sunt localnici, iar doi dintrei ei ne sunt vecini în Dorobanți! Alti patru băieți vin de la București în fiecare săptămână, deci apar și alte cheltuieli cu transport și o masă caldă. Ca să mai lămurim o chestie: salariile la noi înseamnă în jur de 2500 de lei, iar vârfurile, valorile din echipă ne forțează mâna să le oferim un maxim de 5000. Își merită banii, nu sunt sume exorbitante. Gândiți-vă că prima de joc la noi este de 300 de lei, bani cu care alte grupări locale nici șervețele de masă nu-și pot cumpăra! Nu vreau să se supere nimeni, dar banii de care noi avem nevoie în prima ligă sunt cam a zecea parte din ce se consuma în alte locuri. Și se consuma doar, performanțele sunt inexistente!

Reporter: E greu de crezut că cei din Primărie, după ce au decis să nu mai plătească nimic pentru volei și rugby, să-și întoarcă acum fața spre voi! Eu sunt sceptic că-i veți putea convinge să vă aloce cele 4 miliarde.

Iulian Trăsnea: Știu, dar nu renunțăm la a solicita tuturor instituțiilor ce conduc Buzăul să ne sprijine, indiferent că este vorba de Primărie ori Consiliul Județean! Sună a lingușeală ce-o să spun, dar eu chiar îi prețuiesc pe domnii Toma și Neagu! Orașul nostru nu a avut niciodată în istorie atâtea reprezentante în sporturi de echipă câte au fost în ultimii 3-4 ani. Și publicul local iubește sportul și a gustat spectacolul oferit, în ciuda unor nereușite. Dar nici nu poți pretinde să joci în cupele europene, după ani de anonimat în ramuri sportive cu tradiție în alte orașe din țară!

Reporter: Veți bate din nou la uși și veți depune cereri de finanțare. Eu zic că anul acesta electoral ar putea să vă fie aliat, iar factorii de decizie să vă ia sub aripa protectoare cu care se tratează fotbalul și handbalul.

Iulian Trăsnea: Să ne ajute Dumnezeu! Altfel vom repeta figura de anul trecut, tristă, din păcate! Adică promovăm în Superligă și apoi ne retragem din cauza lipsei banilor. Ar fi tragic să se întâmple asta două sezoane consecutive! Poate că vom încerca și o fuziune cu Fortius, poate va apărea și vreun sponsor din lumea afacerilor private, nu știm încă. Tatonăm terenul pe mai multe direcții, avem speranțe, dar nici-o certitudine. E bine că s-a oprit sezonul de către FRF, iar până la toamnă, august-septembrie, să putem să ne organizam și să aducem Buzăul, în mod real, pe terenurile primei divizii la fotbal în sală!

Marian Durlea/Vali Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.