Am scăpat de frig de ceva vreme, au dat primele fire de iarba, dar au apărut și capusele. Tot mai multi buzoieni au ajuns la spital cu muscaturi de capuse. Nu toata lumea intelege insa pericolul muscaturii de capusa si lasa sa treaca timp pana cand apeleaza la servicii medicale specializate. Boala care provine de la intepatura de capuse este cunoscuta si sub numele simplu de borelioza, de la bacteria Borrelia burgdorferi, transmisa omului de capusele din genul Ixodes infectate.
La Buzău, a fost confirmat deja primul caz de boală Lyme, afecțiune declanșată de mușcătura acestor insecte. Pacientul este un bărbat din mediul rural iar boala a fost confirmată în urma analizelor de laborator. Alți doi buzoieni așteaptă rezultatele investigațiilor medicale pentru a afla dacă au această boală.

În acest context, specialiștii trag un semnal de alarmă și ne transmit să fim foarte atenți la aceste insecte.

”A inceput sezonul căpușelor. Avem 22 de persoane care au fost înțepate de căpușă, un caz confirmat de analizele efectuate la Spitalul Victor Babeș și încă două persoane în cazul cărora așteptăm investigațiile de laborator. Lumea trebuie să-și aducă aminte că, creșterea bruscă de temperatură care te obligă la haine sumare atunci când mergi la picnic, la iarbă verde, trebuie controlată. In pofida insecticidelor cu care toate primăriile sunt obligate să acționeze pe spațiile verzi există riscul ca stând în iarbă pe zonele exepuse tegumentar să luăm o căpușă”, a declarat medicul epidemiolog Carmen Scîntei din DSP Buzău.

”Important e să nu extragem singuri insecta pentru că nu o scoatem in totalitate si facem mai mult rau decaât bine. Trebuie să apelați la prima aunitate medicală care care poate să facă această extracție. Apoi, în funcție de simptomatologie mergem la infecționist. Nu toate persoanele înțepate de căpușă fac boala lyme, însă trebuie mers la medic. Ar fi bine sp ne sperăm de această boală cre poate determina în final decesul dacă nu o tratăm cu maximă seriozitate”, a mai spus Scântei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.