Direcția de Sănătate Publică Buzău așteaptă rezultatele în cazul a 13 buzoieni care au fost mușcați de căpușe și care ar putea suferi de boala Lyme. Probele au fost trimise spre analiză la București și Iași, iar până acum un singur diagnostic este clar: cel în cazul unei fetițe de 13 ani din Râmnicu Sărat care a fost înțepată de căpușă de scalp. În cazul celorlalte victime ale insectelor periculoase, medicii de sănătate publică așteptă rezultatele în funcție de care vor dispune tratamentul adecvat în cazul celor care au contractat boala.
Între timp, astăzi, Ministerul Sănătăţii a prezentat premierului Victor Ponta raportul solicitat de acesta privind cazurile de îmbolnăviri cu borelioză sau boala Lyme şi metodele prin care se poate interveni pentru prevenirea acestei afecţiuni. Potrivit raportului, în acest an, până în 13 mai, numărul cazurilor de borelioză confirmate este în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. „Astfel, în 2012 au fost confirmate 34 cazuri de borelioză din 208 cazuri suspecte, iar în 2011 au fost confirmate 62 de cazuri din 130 suspiciuni”, a precizat Ministerul Sănătăţii.

Începând din anul 2010, atât borelioza Lyme, cât şi encefalita de căpuşe sunt afecţiuni monitorizate, aflate în supraveghere epidemiologică. În prezent, infecţia cu borelioză este diagnosticată şi tratată în toate judeţele ţării, printr-o arondare teritorială organizată în cadrul acestei supravegheri, a mai arătat MS în raportul prezentat premierului.

„Cu toate acestea, bolile infecţioase transmise prin vector activ (căpuşe, ţânţari) înregistrează o anumită creştere în întreaga Europă, înmulţirea căpuşelor fiind favorizată de schimbările climatice (fluctuaţii de temperaturi, precipitaţii abundente)”, potrivit sursei citate.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au precizat că sezonul de activitate intensă a căpuşelor, în condiţiile climatice din România, este în lunile mai-iunie.

Pentru prevenirea infecţiei cu borelioză, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să distrugă căpuşele în perimetrele locuite, la nivelul spaţiilor verzi, să poarte haine cu mânecă lungă şi pantaloni în cazul în care se deplasează în zone cu risc, să se prezinte la doctor imediat după ce o căpuşă s-a fixat pe piele, atât pentru exatragerea corectă, cât şi pentru a afla despre simptome, să meargă la medicul infecţionist în cazul în care în jurul muşcăturii de căpuşe apare roşeaţă şi „erupţie”, caracteristice bolii.

Borelioza are tratament care duce la vindecare aproape întotdeauna dacă este corect recomandat şi aplicat de către medic. Boala poate fi diagnosticată prin probe de laborator, dar nu mai repede de două săptămâni de la înţepătura căpuşelor. Ministerul Sănătăţii menţionează însă că nu toate căpuşele şi nu în toate teritoriile acestea sunt purtătoare ale microrganismelor borrelia.

Boala Lyme este o boală infecţioasă produsă de o bacterie transmisă omului prin înţepătura de căpuşă, fiind cunoscută şi sub numele de „boala cu 1000 de feţe”, din cauza varietăţii de simptome pe care le poate dezvolta şi care pot face să fie confundată cu alte maladii. Bacteria transmisă de căpuşele bolnave intră în sânge şi afectează articulaţiile, muşchii, inima şi sistemul nervos, iar în unele cazuri bolnavii pot paraliza.

C.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.