Consiliul Județean Buzău împreună cu instituțiile din subordine a organizat, marți, de Ziua Internațională a Copilului, o serie de activități destinate celor mici. Seria de manifestări debutat la Muzeul de Etnografie „Vergu Mănăilă” de pe strada Războieni unde a fost vernisată cea mai mare expoziție de păpuși găzduită de Muzeul Județean. Peste 200 de păpuși au invadat practic cele 4 încăperi ale Casei Vergu Mănăilă în așteptarea copiilor dar și a adulților care au regăsit aici parte din păpușile cu care s-au jucat pe vremea când erau copii.

Păpușile expuse, marți, aparțin Ioanei Frățilă, o buzoiancă care le-a strâns din diverse surse și care a învățat în timp să le restaureze și să le creeze costume adecvate pentru diverse ocazii.

„Pasiunea mea pentru păpuși s-a născut, cred, din lipsa lor pentru că eu nu am avut asemenea păpuși când eram mica deși întotdeauna mi-am dorit. Parte din ele le-am primit după ce sora mea mai mare s-a angajat și am unele primite de la ea, apoi am tot colecționat. Am luat păpuși inclusiv din mașina de gunoi, aruncate sau distruse pe care am învățat să le repar. Costumele sunt realizate de mine în mare parte dar sunt și cele originale. Cea mai valoroasă păpușă, care este unicat, nu am mai auzit să fie alta este Piticotul, o păpușă fără păr la care țin foarte mult și vreau să o păstrez. Primele păpuși s-au făcut în ateliere în 1949 apoi în 1950 a fost înființată fabrica de păpuși Arădeanca iar din anul 1960 au început să le pună și păr”, a spus Ioana Frățilă.

Colecția Ioanei Frățilă numără peste 400 de păpuși pe care le ține într-un apartament și pe care le cunoaște pe nume pe fiecare. Mai în glumă mai în serios femeia spune că mai repede se încurcă la numele copiilor sau a câinilor pe care îi are însă niciodată nu greșește în privința păpușilor.

La expoziție organizată cu sprijinul Consiliului Județean a fost prezent marți și președintele Petre Emanoil Neagu care și-a adus aminte de anii copilăriei și a regăsit în colecție câteva exemplare care le-a avut în familie pe vremea când era copil.

„Este bine să învățăm să zâmbim după o perioadă destul de îndelungată sper să intrăm ușor, ușor în firescul normal. Această expoziție ne dă posibilitate să redevenim pentru o clipă copii. O felicit pe deținătoarea acestor păpuși și mă bucur că prin intermediul dânsei putem oferi copiilor azi un moment de candoare și pentru noi cei mai bătrâni este un moment de readucere aminte de anii copilăriei. M-am uitat aici și cred că am văzut cel puțin două păpuși pe care, deși nu am fost fetiță, au trecut și pe la mine când eram copil. Îmi pare rău că vremea este așa cum este azi, nici vremurile nu mai sunt ce au fost odată, dar încercăm să marcăm acest eveniment în așa fel încât și copii și părinții să se bucure de aceste exponate”, a spus președintele C.J. Buzău Petre Emanoil Neagu.

Seria de activități dedicate celor mici a continuat la Muzeul Județean cu un spectacol susținut de copii Centrului Județean de Cultură și Artă iar mai târziu cu o expoziție de motociclete organizată cu ajutorul membrilor clubului buzoian B-Zones RC Buzău.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.