Calculatoarele generează o cantitate mare de căldură care poate deteriora componente interne ale acestora, însă pentru a fi prevenit acest lucru există soluția oferită de ventilatoare. Componente ale calculatoarelor care ajută la răcire, respectiv la minimizarea căldurii și la menținerea calculatorului într-o stare bună de funcționare, ventilatoarele pot fi de două feluri: DC sau PWM. Care este diferența dintre ele și care sunt caracteristicile de funcționare ale unui ventilator DC 12V vei afla din acest articol.

Ce este ventilatorul DC și cu ce este diferit de cel PWM?

Ventilatorul DC este, de fapt, ventilatorul de tip tradițional cu care este echipat un calculator pentru a-i fi asigurată răcirea. Acesta funcționează la o tensiune fixă de la o sursă de alimentare sau prin placa de bază și asigură răcirea constantă a calculatorului.

Un ventilator DC este prevăzut cu conectori cu trei pini, unul fiind pentru alimentare, unul de masă și unul de semnal. Acesta din urmă este cel care colectează informațiile despre viteza de rotație a ventilatorului, avertizând dacă ventilatorul nu se mai află în stare de funcționare.

Deși cel mai des întâlnită variantă de tensiune pentru ventilatoarele de curent continuu este ventilator 12V, există și modele disponibile de 5V, 24V sau 48V. Important de reținut este că cu cât tensiunea este mai mare, cu atât viteza ventilatorului este mai mare, deci și răcirea va fi mai mare.

Principala deosebire a acestor tipuri de ventilatoare față de cele PWM este că le lipsește un pin necesar pentru modularea lățimii impulsului, acesta controlând direct viteza ventilatorului.

De ce să alegi un ventilator DC?

Un ventilator DC este utilizat cel mai frecvent ca ventilator de carcasă, dar și atunci când sistemul trebuie să mențină viteza ventilatorului la gradul maxim, așa cum este cazul serverelor care funcționează 24/7. Ventilatoarele DC sunt recunoscute ca fiind extrem de eficiente și mai ieftine decât cele PWM, însă acestea sunt și mai zgomotoase. Cu toate acestea, dacă zgomotul nu este o problemă, alegerea ventilatoarelor DC este una dintre cele mai eficiente soluții pe termen lung pe care o ai.

Că ai nevoie de un ventilator DC sau de orice altă componentă electrică de calitate înaltă, poți alege din oferta variată care cuprinde peste 500.000 de articole de pe site-ul tme.eu. Prin varietatea și calitatea oferită, aceasta poate fi soluția ideală la nevoile pe care le ai în acest sens.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.