Ministerul Agriculturii a decis, joi noapte,  demiterea cercetătorului Costel Vânătoru de la conducerea Băncii de Resurse Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Medicinale și Aromatice și delegarea pe acest post a directorului general Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Adrian Chesnoiu.

Decizia a creat rumoare la Buzău și și miră pe toată lumea cu atât mai mult pe noul director delegat al Băncii de Gene care s-a trezit peste noapte la șefia unei instituții cu care nu are nimic de a face.

„Domnul ministru Adrian Oroș mi-a delegat o sarcină care excede fișei mele de post. Eu am venit la Buzău să pun în aplicare aceste ordine, domnul Costel Vânătoru a fost demis și din perspectiva aceasta activitatea acolo este blocată. Mi-au delegat mie niște așa zise sarcini care efectiv nu am nici o competență pe genetică și nu m-aș putea compara niciodată cu domnul Costel Vânătoru. Oameni ca domnul Vânătoru în alte alte țări sunt plătiți în aur iar noi îl demitem pe acest om, eu nu îmi pot permite să îi spun nimic domnului Vânătoru, dar să îi coordonz activitatea. Cum să fac eu asta? Eu sunt jurist. Să-ii coordoneze domnu ministru activitatea domnului Vânătoru dacă poate”, a declarat directorul general al AFIR Adrian Chesnoiu.

Contrariat de vestea că Vânătoru a fost demis s-a dovedit a fi și primarul Constantin Toma cel care a sprijinit ideea înființării unei bănci de gene la Buzău și pentru care Primăria a donat practic terenul unde aceasta să funcționeze.

„Domnul Costel Vânătoru m-a anunțat telefonic că a fost demis din funcția de director al Băncii de Resurse Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Medicinale și Aromatice. Nu este normal., nu este un membru de partid iar acest om și-a făcut toată viața datoria fiind în slujba acestei științe.Faptul că domnul Petre Daea l-a ales să fie primul director al acestei bănci a fost doar o recunoaștere a faptului că este cel mai bun specialist al României  în acest domeniu. Este o deciziei urâtă și în această „logică” de măsuri luate la întâmplare, este o măsură  împotriva economiei naționale, a recuperării tradiției, istoriei în ceea ce înseamnă utilizarea de semințe de legume românești. Este incredibil și trebuie să ne batem pentru acestă mare lovitură data unui om, și nu atât omului Costel Vânătorul cât unui proiect național de dezvoltare a acestei țări, pentru că nu știu dacă știți dar acum se mai folosesc pe piață doar 5 la sută semințe românești. Primăria Buzău a donat uin spațiu excepțional în mijlocul Crângului de 1,2 hectare, un teren de o valoare imensă pentru un proiect național extrem de important. Omul acesta făcuse primele angajări, primele investiții și trebuia să se mute acolo și sa înceapă activitatea. Nu cred că în acest moment există în România un alt specialist care să ducă la capăt această idee, acest proiect. Această deciziei este o decizie de ucidere a unei idei extraordinare”, a spus Constantin Toma în cadrul conferinței săptămânale a PSD Buzău.

„Sunt de-a dreptul șocat de ce s-a întâmplat azinoapte, noaptea ca hoții… spunea cineva. Nu pot crede ca niște români să fie atât de dușmani împotriva țării. Stăteam de vorbă dimineață cu domnul Chesnoiu care a fost delegat, și dânsul este consternat de această idee,  și mi-a zis că nu are ce căuta aici dar că a fost o răzbunare a Ministerului Agriculturii și nu numai, împotriva a tot ce înseamnă românesc în legumicultură. După ce am primit această veste i-am trimis un mesaj ministrului Agriculturii și i-am zis că a făcut o crimă. Nu sunt vorbe mari și sper ca bunul Dumnezeu să le lumineze mintea să să repare această mare greșeală pentru că Banca Națională de Gene înseamnă Costel Vânătoru. De trei luni discut cu dânsul, mi-a dat draftul de tot ce înseamnă infrastructură plus fila de buget, a fost la București și trebuia să ajungem să discutăm la Ministerul Agriculturii și cred că trebuie ca cineva să îi explice domnului Orban că este vorba despre o problemă națională. Cred că avceau multe alte lucruri de făcut decât să omoare o construcție care putea însemna enorm pentru România. Ne așteptam la contre, la pidici, dar nicidecum la o asemenea lovitură. Aș vrea să stiu care este poziția președintelui Academiei de Studii Agricole și Silvice pentru că este forul cel mai înalt. Vom face tot ce depiude de noi și vom convoca la comisia de agricultură pentru a da explicații pe acest subiect”, a spus și deputatul Dănuț Păle, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților.

La rândul său, deputatul Cristinel Romanescu, liderul PNL Buzău a declarat că a aflat din presă despre demiterea lui Costel Vânătoru și că nu a reușit să vorbească până acum cu ministrul Adrian Oroș pentru a oferi un răspuns pertinent și documentat în legătură cu ce se va întâmpla cu Banca de Resurse Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Medicinale și Aromatice.

„Am aflat azinoapte târziu ca și dumneavoastră de acestă decizie și mai mult de atât nu pot să vă spun. Am înțeles că este o chestiune cu un interimat și că toată lumea a fost luată prin surprindere. Eu credc ă proiectul Băncii de Gene este unul național și că nu stă într-un singur om. Adică dacă Banca de Gene a răms eu cred că este totuși un câștig dar nu  mă pricep și cel mai binbe îl puteți întreba pe domnul ministru Oros. El știe cu siguranță ce a stat la baza acestei decizii. Nu cred că este o decizie finală și putem discuta pe acest subiect. Îl știu pe domnul Vânătoru. Ne-am întâlnit și la București, ne-am întâlnit și în Buzău ne dorrim să avem o astfel de bancă la Buzău și l-am asigurat de sprijinul meu. Știu si că s-a deplasat la București să discute cu domnul Ministru și că nu a fost primit dar nu știu să vă spun programul domnului ministru și nu știu ce s-a întâmplat. Cel mai bine să discutați cu domnul ministru al Agriculturii. El poate să vă dea cel mai bun răspuns”, a declarat Cristinel Romanescu.

3 COMENTARII

  1. REVOLTATOR ! Nici inainte de ‘89 comunistii nu indepartau oameni capabili. Nu eram membra de partid, dar am fost sefa unei statii de salvare , cand erau sedinte de partid stiau ca in policlinica ramane oricat este nevoie , dr. ….adica eu . N-as fi vrut sa scriu despre asta, dar compar . Sper sa se corecteze .

  2. Este revoltător!NU-I TRĂDARE DE ȚARĂ ??? Probabil acestea sunt bătele de care vorbea ORBAN !!!SE MERGE pas cu pas,spre ghinion,așa cum își dorește,distrugem tot,și arătăm cu degetul !!!Să le fie rușine trădătorilor de țară !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.