Cu ocazia Zilei Mondiale a Protecției Consumatorilor, comisarii buzoieni de la Protecția Consumatorilor au făcut bilanțul anului recent încheiat dar și al primelor luni de activitate din 2012. Conform șefului Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, Nicușor Dinulescu, în anul 2011 instituția pe care o conduce a aplicat amenzi în valoare totală de peste 12 miliarde de lei vechi din care a încasat doar 1,3 miliarde. Diferența dintre amenzile aplicate și cele încasate este dată de posibilitatea agenților economici de a-și achita jumătate din minimul amenzii dar și de faptul că o parte din sancțiunile cele mai consistente au fost contestate în instanță iar până la terminarea litigiului plățile sunt suspendate. Astfel, valoare amezilor colectate depașește doar cu puțin, 10 procente din valoarea sancțiunilor aplicate.
Tot pe parcursul anului trecut au existat și reclamații neîntemeiate la nivelul județului Buzău. Așa s-a întâmplat în cazul unui control demarat la solicitarea Ministerului Sănătății în baza unei alerte venite la nivel european. Comisarii au avut de verificat dacă în farmaciile din județ se găsesc anumite medicamente despre care exista suspiciunea că ar fi  contrafăcute. Din fericire, reclamația s-a dovedit a fi falsă și comisarii nu au descoperit, la Buzău, medicamente contrafăcute.
Totodată, angajații Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Buzău s-au lovit și de unele probleme mai puțin obișnuite. În urma reclamațiilor primite la adresa unei firme de internet și cablu TV, comisarii nu au reușit să ajungă la un acord cu reprezentanții firmei deoarece aceasta are un program de relații cu publicul de-a dreptul imposibil.
„Există o anumită firmă cu care nu am reușit să ajungem la o înțelegere pentru că are un program cu publicul de la ora 03.00 la 05.00 dimineața. Nu am reușit să găsim pe nimeni și am încercat să vedem în legislație dacă acest lucru este normal. Am constatat că legea obligă să ai program cu publicul dar nu obligă să ai un program în limite normale”, a declarat șeful C.J.P.C. Buzău, Nicușor Dinulescu.
În anul ce a trecut, pe primul loc s-au situat reclamațiile în ceea ce privește produsele nealimentare (telefonie mobilă, servicii cablu TV, furnizare de apă, energie termică și energie electrică) urmate de reclamațiile pentru produse financiare.
De la începutul anului, comisarii dela Protecția Consumatorului Buzău  au participat la 295 de acțiuni de control și au înregistrat 187 de reclamații. Au fost aplicate amenzi în valoare de 82.500 de lei dar, timp de 3 săptămâni, comisarii de la Protecția Consumatorului nu s-au putut deplasa din cauza condițiilor meteo.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.