Primăria comunei Mărăcineni a lansat, joi, proiectul privind „Înființarea sistemului de distribuție a gazelor naturale în satele Mărăcineni, Căpățânești și Potoceni, aparținătoare Comunei Mărăcineni”. Proiectul este finanțat cu bani europenei prin Programul Operațional Infrastructură Mare  și are o valoare totală de 91.975.653,54 de lei din care contribuția europeană este de 65.724.307,74 lei.

La finalul proiectului, în luna decembrie a anului 2023,  gazele naturale ar trebui să ajungă la peste 4.000 de consumatori casnici și instituții publice de pe raza comunei fapt pentru care primarul comunei Mărăcineni, Constantin Dumitru, a declarat în cadrul conferinței că speră că toamna aceasta a fost ultima în care a mai fost nevoit să umple magaziile unităților școlare cu lemne de foc.

La eveniment au participat președintele Consiliului Județean Petre Emanoil Neagu vicepreședintele Adrian Petre, primari din comunele buzoiene, secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Alex Stoica, prefectul județului, Daniel, Țiclea, deputatul Romeo Lungu, reprezentanți ai Transgaz și persoane implicate în desfășurarea proiectului.
„Comuna Mărăcineni este beneficiara unui proiect prin POIM dar ca coordonator al Programului Național de Investiții „Anghel Saligni” noi am mai preluat patru obiective eligibile prin POIM la Tisău Vadu Pașii, Săgeata și Poșta Câlnău  cu o sumă de 165 de milioane care vor fi finanțate prin acest program național. Pe lângă acestea mai avem pentru județul Buzău o sumă de 200 milioane pentru alimentare cu gaze care urmează să intre în analiză”, a declarat Alexandru Stoica secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, coordonator al PNI „Anghel Saligny.”

La rândul său președintele Consiliului Județean a explicat că tot mai multe localități din județ vor începe să beneficieze de rețele de gaze naturale însă realizarea acestora necesită un orizont de așteptare destul de întins.

„În proiectele acestea cu gaze trebuie să avem foarte multă răbdare. Sunt anumite zone care pot fi eligibile și sustenabile în același timp dar și zone în care, trebuie să recunoaștem, situația va fi mai dificilă. Cel mai important lucru s-a rezolvat, respectiv aducerea gazelor până la comunitățile de aici. Mulțumesc Transgazului că  conducta de gaze a fost adusă pe cheltuiala dumnealor de pe un mal al Buzăului pe altul. Urmează și implementarea proiectului unde gazul va ajunge la cetățeni și la instituții publice la Mărăcineni iar după aceea gazul va ajunge și la alte comunități din apropierea comunei precum  Poșta Câlnău sau localitățile de pe Valea Slănicului. În 5-6 ani cred că mare parte din locuitorii de pe Valea Slănicului vor avea gaze naturale acasă ceea ce înseamnă pe lângă o creștere a nivelului de trai și o dezvoltarea economică. Va urma probabil și aducerea gazelor pe Valea Buzăului pentru că și acolo se poate și deja se creionează anumite proiecte de dezvoltare economică”, a declarat președintele Consiliului Județean Petre Emanoil Neagu.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.