Un conac din județul Buzău este scos la licitație de Artmark, cel mai important broker din România de artă plastică de patrimoniu și contemporană. Conacul Procopie Casotta, aflat în satul Caşota, comuna Glodeanu Siliştea un preţ de pornire de 275.000 de euro şi o valoare estimată la 350.000 – 500.000 de euro. La mai puţin de 70 de kilometri de Bucureşti, început în jurul anului 1872 şi finalizat în 1888, conacul Casotta este construit în maniera conacelor rurale franţuzeşti de secol 19. Destul de bogat decorată, clădirea are în centru un turn înalt, acoperişul conţine elemente de inspiraţie barocă, iar balustradele balcoanelor şi casei scărilor sunt realizate din fier forjat de foarte bună calitate. Conacul este construit pe patru nivele: un subsol mare, parterul şi primul etaj, cu paisprezece camere de primire şi de locuit, precum şi terase. Casa servitorilor are 8 camere. La mijlocul secolului al XIX-lea, serdarul de origine aromână Athanasie Casotta a fost atestat prima dată ca proprietar, iar fiii acestuia, Alexandru şi Procopie, au fost menţionaţi ca moştenitori în jurul anilor 1870. Procopie Casotta a donat moşia, în 1910, către Eforia Spitalelor Civile, cu obligaţia ca din uzufructul ei să se construiască un spital şi o şcoală. În perioada interbelică, moşia a fost în proprietatea Ministerului Instrucţiunii şi Cultelor, iar clădirea conacului a fost folosită drept dormitor pentru elevii Şcolii Inferioare de Meserii „Procopie Casotta”. Donarea moşiei către o instituţie a statului a salvat de la naţionalizare domeniul, păstrându-i funcţiunea chiar şi după cel de-Al Doilea Război Mondial. În 2006, moşia a trecut în proprietate privată şi, în prezent, conacul se află într-un proces laborios de restaurare. Proprietatea ar putea deveni han sau pensiune cu restaurant şi cramă, centru de evenimente, reşedinţa permanentă sau de vacanţă, muzeu, sediu de firma sau fundaţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.