Litoralul bulgăresc pe care mulți dintre români îl preferă în detrimentul celui din România este grav afectat de inundații. Zona Varna dar și multe stațiuni din partea de nord a litoralului bulgăresc au fost măturate de ape, spre disperarea localnicilor dar mai ales a turiștilor care au plătit bani grei pentru un concediu, distrus acum de natura capricioasă.
Una dintre stațiunile afectate de inundații este Albena. Numai în hotelul Elitsa sunt câteva zeci de buzoieni ale căror mașini au fost luate de ape. Alții au autoturismele distruse, pline de mâl, și nu mai au speranțe că le vor repara vreodată și, în consecință, nu mai au cu ce se întoarce în țară. Buzoienii spun că au cerut autorităților, contra cost, o platformă pe care să-și urce mașinile și cu care să poată părăsi zona afectată de inundații, însă au fost refuzați. Mai mult, oamenii susțin că nu mai au apă și mâncare iar personalul hotelului a părăsit locația, autoritățile bulgare întorcând spatele turiștilor români aflați în dificultate. Buzoienii au cerut ajutor inclusiv Ambasadei României la Sofia și așteaptă disperați să primească ajutor, pentru a se reîntoarce cu bine în țară, după un concediu de coșmar, pe care cu siguranță nu îl vor uita niciodată.
”Nu a venit nimeni să vorbească cu noi, să ne spună dacă putem ieși din hotel, sunt disperați, nu putem pleca de aici. Sunt mulți români aici, sunt copii, situația e disperară, s-a rupt și faleza, restaurantul e distrus. Sunt buzoieni care nu pot pleca pentru că au mașinile acoperite cu apă, au autoturismele distruse de mâlul care a intrat până la scaune, a fost apă de un metru și 20 iar bulgarii și-au bătut joc de noi”, a declarat pentru Observatorul Buzoian, Eliza Panait, turistă care a trăit coșmarul bulgăresc.
La această situație dramatică s-a ajuns în urma ploilor abundente înregistrate în noaptea de joi spre vineri. Turiștii dar și autoritățile au fost luați pe nepregătite. Natura dezlănțuită a dus la ruperea în două a unei părți a unuia idntre hotelurile din Albena, în care se află și români.

Turiștii români spun că au fost lăsați de izbeliște în fața dezastrului, fiind evacuați cu prioritate nemții și rușii, în timp ce ai noștri nici măcar nu ar fi fost anunțați că se fac evacuări.

”Am tot sunat la agenția prin care am luat biletele, am cerut o platformă, de unde se poate, chiar de la Constanța, contra cost, însă ni s-a spus că POliția nu permite accesul în zonă din cauza drumurilor inundate și ni s a recomandat să ne înscriem pe lista de evacuări. Așa am aflat că se fac evacuări, pentru că nouă, de aici, de la hotel, nu ne-a spus nimeni nimic. Vineri, românii s-au mobilizat și au început să împingă mașinile inundate într-o zonă mai înaltă, asta în timp ce pompierii bulgari se uitau la noi. Am reușit să plecăm două mașini cu turiști din Buzău, am avut norocul, șansa, de a avea mașinile parcate un pic mai sus, într-oi zonă mai ferită, iar apa nu ne-a ajuns decât până la scaune. Au rămas însă în urma noastră zeci, poate sute de turiști buzoieni, sunt mulți români în dificultate acolo”, a mai spus buzoianca.
Chiar dacă se află în hoteluri all inclusive, turiștii nu au primit în ultimele 24 de ore mâncare ori apă. În hotelul Elitsa, restaurantul și bucătăria, aflate la subsol, au fost inundate, distrugerile fiind masive. Tot ce au primit turiștii în loc de mesele pentru care au plătiți bani greu au fost niște sandwich-uri ori câte un croissant.
Într-un final, vineri seară, românii au primit câte o sticlă cu apă, de câte jumătate de litru.
Aflați în concedii transformate peste noapte în adevărate coșmaruri, românii cer disperați ajutor autorităților bulgare și celor române, pentru a se putea întoarce, teferi, acasă.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.