A venit primăvara, au început înscrierile la creşele din municipiul Buzău. Pentru a fi siguri că prin un loc unde cei mici pot rămâne în timpul zilei, părinţii s-au înghesuit zilele acestea cu cereri de înscriere a micuţilor la unul din cele peste 250 de locuri disponibile în cinci creşe existente pe raza oraşului. Numărul părinților care trebuie să își lase copiii în grija cuiva pentru a merge la lucru este însă cu mult mai mare decât oferta din creşe. Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei Buzău admit că cererea depăşeşte cu mult oferta, dar spun că niciodată nu au existat părinţi refuzaţi.
„Municipiul Buzău are în evidență cinci creșe. Cererile se fac până în luna mai dar, întotdeauna au fost mai multe cereri decât oferta pe care o avem. În anul 2011-2012 au fost circa 330 de cereri pe 250 de locuri dar toate solicitările suplimentare s-au rezolvat pe plan local” a declarat Nicolae Ene, director în Primăria Buzău.
Deși perioada înscrierilor este abia la început, la Creşa numărul 4 din municipiul Buzău numărul cererilor depășește deja numărul paturilor disponibile.
„Anul acesta avem deja 80 de cereri pentru 50 de locuri câte avem iar completarea dosarelor se face până în luna iunie. În fiecare an depășim cererile dar găsim întelegere la parinți care, din pricina lipsei paturilor, vin și iau copiii acasă la somn la ora 13.00”, a declarat asistentul-șef, Cornelia Rusen.
Situația financiară din ultimii ani a demonstrat că înființarea unor noi creșe este un deziderat greu de atins iar în aceste cazuri, singura alternativă la creşele de stat, care au locuri insuficiente, o reprezintă grădiniţele particulare. Există și la Buzău astfel de unități care au inclusiv grupe pentru copiii cu vîrste cuprinse între 1 şi 3 ani. Problema apare însă la momentul la care părinții trebuie să plătească pentru a-și lăsa micuții în grija instituțiilor de învățământ particulare. Spre deosebire de creşa de stat unde părinţii plătesc doar hrana celor mici, adică 8 lei pe zi, la privat costă cîteva sute de lei pe lună iar asta pentru multe familii este un adevărat lux pe care nu şi-l pot permit.

C.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.