Rezultatul controlului demarat luna trecută la Unitatea de Primiri Urgențe Buzău la solicitarea secretarului de stat Raed Arafat vor fi făcute publice la finalul acestei săptămâni. Vineri, conducerea Ministerului Sănătății i-a convocat pe șefii UPU din toată țara la Târgu Mureș pentru a le prezenta rezultatele controalelor încrucișate desfășurate pe parcursul lunii aprilie.
„În perioada 11-12 mai va avea loc la Târgu Mureș o întrunire cu tema concluziilor preliminare ale rapoartelor de control ale Unităților de Primiri Urgențe din cadrul spitalelor și a stabilirii procedurilor de lucru ce vor fi adoptate pe viitor. La această întrunire vor participa directorul economic, medicul-șef și asistentul –sef al serviciului UPU-SMURD și seful serviciului achiziții din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău”, a precizat purtatorul de cuvânt an Spitalului Județean Buzău, Adriana Bratosin.

În luna aprilie, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat a dispus o serie de controale la unitățile deprimiri urgențe ale spitalelor din țară. La Buzău, activitatea UPU a fost verificată de o echipă de control formată din reprezentanți ai DSP Timișoara care a întocmit raportul ce a ajuns pe masa Comisiei de Urgență a Ministerului Sănătății.
La Spitalul Judeţean din Buzău, activitatea la Unitatea de Primiri Urgenţe se desfăşoară extrem de anevoios. În acest moment, doar cinci medici lucrează pe acest sector, și după plecarea doctorului Bogdan Cojocaru care avea specializare pe medicină de urgență, nici un alt doctor din cei rămași pe baricade nu este școlit clar pe acest segment, al medicinei de urgență. Practic, în acest moment, la UPU Buzău fac gărzi cinci medici, un rezident și patru doctori de familie, în timp ce numărul necesar de cadre medicale superioare pentru acoperirea acestui serviciu ar trebui să fie undeva la 8 sau chiar 10.
Pe lângă lipsa personalului, medicii de la urgențe se mai confruntă și cu o avalanșă de pacienți, fie că sunt cazuri urgente, fie că vorbim despre persoane care preferă să ajungă la spital, deşi ar putea foarte uşor să fie consultaţi de medicul de familie.
Toate aceste neajunsuri au fost consemnate de rerezentanții DSP Timișoara în raportul întocmit luna trecută și au ajuns pe masa Comisiei de Urgenţă a Ministerului Sănătăţii care a stabilit deja un set de măsuri ce va fi adus la cunostința responasbililor UPU Buzău, vineri. Tot în funcție de aceste concluzii se vor lua măsuri pentru dezvoltarea acestui sector al Spitalului Județean Buzău în următorii 2 ani și se vor stabili criteriile după care unitățile de primire urgențe vor primi banii de la buget.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.