Dumitru Ene prezintă cu indignare cazul, dar nu-i numeşte pe eventualii vinovaţi

Ieri, în cadrul acţiunii de pichetare a Prefecturii, câţiva sindicalişti din învăţământ ne-au relatat că, în Liceul Pedagogic „Spiru Haret”, s-a instaurat haosul. Un document cu antetul Ministerului Educaţiei, ajuns cu întârziere de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ), a dat complet peste cap orarul şi încadrarea profesorilor. „La cald”, am obţinut câteva explicaţii ale şefei IŞJ, a căror lipsă de claritate este evidentă în comparaţie cu atacul virulent lansat de Dumitru Ene, în conferinţa liberalilor buzoieni, de astăzi.

 

Profesor de ştiinţe socio-umane în liceu, vicepreşedinte PNL Buzău, atacând „impunerea testării tuturor elevilor la toate disciplinele”, subiect asupra căruia vom reveni, s-a referit şi la conflictul mocnit din interiorul Pedagogicului: „Pe 30 septembrie, în liceele vocaţionale, printre care şi Pedagogicul, a ajuns un ordin prin care se modifică planurile de învăţământ. Se scot anumite discipline, se introduc alte discipline, se modifică numărul de ore al profesorilor la anumite discipline, ceea ce este incredibil, inadmisibil şi dovedeşte încă o dată incompetenţa celor care iau astfel de măsuri în astfel de momente. Aceste măsuri trebuiau introduse cu data de 1 septembrie, nu după ce ai făcut încadrarea, ai făcut orarul, ai scris catalogul. Adică ai început pe un plan de învăţământ şi acum vii şi modifici!”

 

Dumitru Ene a enumerat şi schimbările survenite: „Au apărut ore de practică pedagogică pe care trebuie încadraţi profesori metodişti. S-a scos psihologia specială (o oră pe săptămână), s-a introdus psihologia educaţiei (două ore pe săptămână). Se introduce Educaţia pentru sănătate, necunoscută până anul acesta, încât a trebuit să fie asimilată Sociologiei. S-a redus numărul de ore de Fizică de la clasele a IX-a şi a X-a, de la două, la una pe săptămână. A dispărut disciplina artă dramatică la clasa a XII-a. S-a modificat din mers specializarea intructor animator, în instructor educaţie extraşcolară, cu toate consecinţele care decurg de aici. Vă închipuiţi în ce condiţii lucrăm…”

 

Aseară, întrebată telefonic pe acest subiect, Florina Stoian, şefa IŞJ Buzău, aflată în Germania, la un workshop, ne-a declarat: „Nu cunosc exact problema, dar ştiu că directorul Liceului Pedagogic a greşit când a propus înfiinţarea unei clase de educatoare, fără să aibă planul cadru de învăţământ aprobat. I-am spus să aştepte emiterea acelui plan cadru, dar nu m-a ascultat.” Inspectoarea generală crede că, de la această modificare, se trag toate problemele din liceu, deşi datele prezentate astăzi de profesorul Ene trimit cu totul către altă explicaţie.

 

S.D.

11 COMENTARII

 1. Staţi fraţilor, ce vă grăbiţi? Doar nu s-au terminat muncile agricole. Funie ăsta care e ministru probabil că a prins ceva din ele şi acu îşi aduce aminte că a început anul şcolar…

 2. Sotir,
  Când strugurii sunt prea sus şi vulpea nu-i poate ajunge zice că sunt prea acri. Ştii prea multe, stimabile dar omiţi totuşi ceva. Mai gândeşte-te! Aminteşte-ţi căci mai sunt agende nerăsfoite.

 3. Sotir,
  In ziua de azi „nu contează sexul sau genul”. Sper să nu fii de genul masculin dar în realitate să fii de profil feminin…Cred că ai cunoscut destule exemplare din acest anturaj…

 4. varza,varza varza sa instauram haosul apoi sa dezbinam si iar tinem romania sub papuc 20 de ani! simplu dar prea des folosita aceasta tactica si nimeni nu zice nimic! „la naiba in puii mei”
  ar trebui sa revenim la programa comunista ! ce bine imi era ca elev atunci si ce multumiti erau profesorii! a ca trebuiau sa invete socialism pemtru grade mare lucru,dar salariul era 2000 de lei si painea 3 bani hai sa fim seriosi! cineva spunea ca sistemul care te face fericit e cel potrivit,comunismul nu ne facea fericiti dar cel putin eram multumiti cu ce aveam:nu violuri ,nu crime,nu absenteism ,nu someri….cozi la randuri da dar cel putin cumparam ce trebuia! acum democfratia ne DISTRUGE ,deci nu neface fericiti! avem numai lipsuri de toata natura! se face foamea,respect nu e,se tremura in casa de teama bancilor,avdem sinucideri pe banda rulanta! DEMOCRATIA E DE DOI LEI!

 5. Dle Mihai,
  Nu-i trebuie mult unui om ca să fie fericit…Nu trebuie să disperi, să deznădăjduieşi. Stă în puterea fiecăruia să facă ceva pentru a găsi o clipă de fericire pentru el sau pentru cel de lângă el…Să fim lucizi: în condiţiile actuale, ale haosului creat în majoritatea deomeniilor, discernământul propriu trebuie pus în valoare, nu abandonul, disperarea sau continua vrajbă. De fapt ceea ce scriem noi pe aici sunt opinii, avem prin urmare o supapă: libertatea de opinie. În acest context trebuie să acţionăm, în situaţia de oameni liberi. Ceea ce presupune democraţia, şi noi nu înţelegem, este implicarea. Nu faci democraţie pe stadion ci implicându-te, în societatea civilă organizată, în partide politice, în organizaţiile religioase sau asociaţiile şi fundaţiile sociale. Opinia majoritară trebuie să triumfe! Dacă acum e haos cum spui înseamnă că majoritarii care au adus această stare sunt cei de la guvernare.
  În ceea ce priveşte regimul comunist e de reţinut faptul că el a fost condamnat ca ilegitim şi criminal. Nu cred că vrei să te alături unui asemenea sistem. Luptă organizat să stârpim haosul şi pe creatorii lui!!

 6. sunt de acord cu zdranga mihai si mai am o problema ,profesorii astia facuti in luna octombrie,au cazut toate examenele posibile :titularizare,suplinire in august si acum au dat niste examene pe catedrele vacantate ca le da voie legea ,nu mai conteaza ca nu au pic de carte si va rog domnule ene daca o sa fiti din nou inspector general luati in considerare ca aceste examene la nivelul scolii sa fie serioase si dure!suntem oameni calificati cu 8,10 ore in catedra fara sa putem completa deorece ore care noua nu ne au fost date in completare au aparut dintr o data in octombrie pentru acesti oameni!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.