Concursul Național de Creație Literară „Vasile Voiculescu” și-a premiat, joi, câștigătorii

0
666

Ajuns la cea de-a XXXI-a ediție, Concursul Național de Creație Literară „Vasile Voiculescu” și-a premiat, joi, câștigătorii într-un eveniment desfășurat la Casa  Memorială „Vasile Voiculescu” din Pârscov unde au particpat aproximativ 200 de personae scriitori, autorități locale, județene și copii.

Pe lângă laureații concursului au primit diplome de excelență Primăria Buzău și preutul Iulian Negoiță. Uniunea Scriitorilor a acordat o diploma Primăriei Buzău pentru susținerea proiectelor editorialșe dedicate Centenarului Marii Uniri iar preotul Iulian Negoiță a primit distincția pentru promovarea valorilor morale, conservarea și dezvoltarea patrimoniului cultural.

Astfel, la ctegoria Elevi-școli gimnaziale a fost premiată Alexandra Andronic – proză, Școala Gimnazială Pârscov – 500 lei premiu acordat de publicistul Cris­tinel Popa.

La categoria Elevi-licee Premiul „Vasile Voiculescu”-Poezie în valoare de 800 de lei a mers la Maria-Raluca Panait din Caracal, Premiul „Vasile Voiculescu”-Proză în valoare de 800 de lei a ajuns la Marius Rafail din Alba Iulia, Mențiune(500 lei) a obținut Maria Magdalena Stan din Ploiești în timp ce buzoianca Maria Cristea a obținut premiul editurii Alpha MDN constând în publicarea unui volum.

În ceea ce privește autorii de volume premiile au fost următoarele:

– PREMIUL SPECIAL „RENAȘTEREA BUZO­IANĂ” – VALENTIN MA­RICA – proză (Cluj Na­poca) – 500 lei;

– PREMIUL SPECIAL ACORDAT DE FAMILIA BĂCIUCU – VOICA SARA – poezie (Buzău) – 700 lei;

– PREMIUL PENTRU DEBUT – DAN DINU– proză (Buzău), 800 lei/ Revista „Detectiv cultural” București;

– PREMIUL SPECIAL – LUCRĂRI DEDICATE CENTENARULUI – proză – 800 lei – VALERIU AVRAM – MARIUS NI­COARĂ (București /Bu­zău);

– PREMIUL SPECIAL (literatură religioasă) – ­SE­VER NEGRESCU – poezie (Mehedinți) -1000 lei (Ziarul Lumina al Patriarhiei Ro­mâne)

– PREMIUL NAȚIO­NAL „VASILE VOICULESCU” la poezie – SIMONA -GRAȚIELA DIMA (București) – 1000 lei – Centrul Cultural „Alexandru Mar­ghiloman”;

– PREMIUL ­NAȚIO­NAL „VASILE VOICULESCU” la proză – ALEXANDRU ECOVOIU (București) – 1000 lei, Biblioteca Ju­dețeană „Vasile Voiculescu”

– PREMIUL NAȚIO­NAL „VASILE VOICULESCU” la publicistică – FIRIȚĂ CARP – București – 100 lei, Primăria Pârscov;

Marele Premiu „VASILE VOICULESCU” în valoare de 1500 de lei  a fost acordat de Consiliul Județean prin președintele acestuia Petre Emanoil Neagu  Anei Blandiana care a primit și Trofeul Concursului din partea Direcții Județene pentru Cultură Buzău.

„Sunt emoționat să îi ofer acest premiu doamnei poeziei românești. S-a vorbit despre poeziile sale, dar eu aș vrea să vorbesc despre spiritul civic al doamnei Ana Blandiana. În perioada aia cenușie, înainte de 1989, a fost unul dintre oamenii care a avut puterea și curajul să ridice fruntea, glasul, chiar și fapta. Admir implicare dânsei în societatea civilă de după 1990. Plec fericit de la acest eveniment care ne demonstrează că România nu moare. Cea mai importantă bogăție este cea spirituală iar azi avem alături personalități, tineri, oameni de cultură, ceea ce reprezintă un semn bun”, a declarat președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.

La rândul său Ana Blandiana a declarat că este mândră de premiul primit și de faptul că în acest fel i se leagă numele de cel al lui Vasile Voiculescu, unul dintre cele mai mari nume din cultura română.

„Sunt foarte bucuroasă că există acest concurs și pentru elevi. Știm toți că ne-au lipsit la vremea noastră modelele. Dar în ultimii 30 de ani, ceea ce le-a lipsit cel mai mult tinerilor au fost modelele care nu mai erau în viață. Astăzi mă aflu lângă statuia unuia dintre puținele modele totale ale culturii noastre. Vasile Voiculescu nu a fost doar un mare poet, ci un mare poet care a fost în stare să se reinventeze într-un scriitor de talie internațională. Eu sunt nu doar emoționată, ci și mândră și recunoscătoare de acest premiu pentru că poartă numele lui și în felul acesta efectiv valoare acestui premiu devine infinit mai mare față de alte premii pe care mi le-au dat critici literari. Sunt mândră că în felul acesta mi se leagă numele de unul din numele pe care le respect cel mai mult din cultura română”, a declarat Ana Blandiana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.