Maternitate-5
Consiliul Județean Buzău îi cere fostului președinte al instituției, actualul senator Victor Mocanu, 5,6 miliarde de lei vechi pe care acesta i-ar fi cheltuit nejustificat în timpul lucrărilor la noua maternitate de pe strada Victoriei. Conducerea Consiliului Județean Buzău a decis să se constituie parte civilă în procesul intentat de DNA fostului șef al Consiliului Județean, proces care va începe săptămâna viitoare la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Procurorii DNA au dispus, la finele anului trecut, trimiterea în judecată a senatorului Victor Mocanu pentru abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul în formă calificată și în formă continuată, în urma căruia bugetul Consiliului Județean a fost păgubit cu peste 5,6 miliarde lei vechi prin încheierea, fără licitație, a opt contracte de furnizare de echipamente medicale din care unul de închiriere a acestora pentru deschiderea fictivă a unității sanitare în perioada campaniei pentru alegerile locale.
După pierderea alegerilor de către Victor Mocanu și preluarea funcției de președinte al Consiliul Județean de către liberalul Cristi Bîgiu au ieșit la iveală o parte din matrapazlâcurile fostei conduceri a județului. Astfel, în lunile aprilie şi mai 2012, Consiliul Judeţean Buzău condus de Victor Mocanu a achiziţionat echipamente medicale, în valoare de aproximativ 130 de mii de euro de la firma bucureşteană Medical Finance Projects doar prin achiziții directe plătind pentru fiecare din cele 7 aparate, indiferent de cât de performante erau sau nu, suma maximă permisă de lege a fi cheltuită fără licitație, adică 15.000 de euro. Alți bani au fost cheltuiți pentru închirierea unei bune părți din aparatura medicală care a trebuit adusă în noua clădire la momentul inaugurării pentru ca buzoienii să vadă, înainte datei alegerilor, ceea ce a „realizat” fostul președinte al CJ. La o lună după preluarea mandatului, actualul președinte al CJ Buzău, Cristi Bîgiu, a reziliat contractul prin care Consiliul Județean era obligat să plătească firmei respective câte 50.000 de euro lunar pentru a ține echipamentele medicale într-o clădirea complet nefuncțională.
,,Încheierea contractelor de furnizare (prin închiriere sau cumpărare), din care rezultă obligații de plată pe seama fondurilor publice cu încălcarea dispozițiilor legale , a creat premiza efectuării de plăți în cuantum total de 2.201.127 lei (503.563, 72 euro), fără TVA, din bugetul județului Buzău în favoarea S.C. MEDICAL FINANCE ¬PRO¬JECTS S.R.L. București, reprezentând facturile emise de aceasta societate în baza contractelor încheiate. Paguba cauzată efectiv până la data întocmirii rechizitoriului a fost în cuantum de 565.445,05 lei și reprezintă valoarea plăților efectuate în baza contractelor cumpărare directă, fără ca bunurile să fie livrate. În vederea recuperării pagubei cauzate bugetului județului Buzău, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile aparținând inculpaților”, se arată într-un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.
Alături de Victor Mocanu în același dosar intentat de procurorii DNA vor mai fi cercetați fostul director executiv al Direcției pentru Administrarea Patrimoniului și Investiții Constantin Lungu pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată și fals intelectual în formă continuată dar și reprezentanți ai societății SC Medical Finance Projects SRL București pentru complicitate la abuz în formă calificată și continuată.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.