Învăţământul, un domeniu încă "lucrativ" pentru cei care nu au pe unde să-l lase baltă...

Deşi se vorbeşte încins despre cazurile profesorilor care, fie şi temporar, renunţă la cariera de cadru didactic, în judeţul Buzău datele nu susţin existenţa unui astfel de fenomen. Numărul mic al celor care, din motive bine întemeiate, renunţă la catedră, pentru a-şi reface viaţa în alte domenii de activitate, denotă lipsa de variante la munca cea mai slab remunerată din sectorul bugetar.

Conform datelor furnizate de Florina Stoian, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Buzău, doar 11 profesori au solicitat concedii cu sau fără plată. Dintre aceştia, şase cadre didactice au intrat în concediu pentru continuarea studiilor universitare, caz în care plata salariului este menţinută. „De altfel, începând cu 09.02.2011, cererile pentru concedii se depun la şcoli, iar la noi se trimite, ulterior, câte o copie a cererii”, a menţionat inspectoarea generală.

 

Dacă doar 5 profesori sunt în concediu fără plată, drept care se acordă o dată la 10 ani de vechime în muncă, fără pierderea fidelităţii faţă de învăţământ, puţine sunt şi cadrele didactice care au intrat în concediu de natalitate. Astfel, numai 38 de angajaţi din reţeaua şcolară se află, în prezent, în concedii pentru ingrijirea copiilor, dintr-un total de peste patru mii de cadre didactice titulare.

 

S.D.

1 COMENTARIU

  1. perioada legala de concediu fara plata constituie vechime in inv, dar nu constituie vechime efectiva in inv pentru acordarea sporului de stabilitate(nu de fidelitate) (legea nr. 63/2011, anexa nr. 5, art. 3 A alin4). Concediu pentru continuarea studiilor universitare este concediu fara plata(Legea nr1/2011, art.279

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.