porc

Inspectorii sanitar veterinari intensifică în această perioadă controalele în târgurile de animale, pieţele agroalimentare, carmangerii, măcelării, magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri precum şi în unităţile de alimentaţie publică, de tipul restaurantelor, cantinelor, bufetelor având în vedere apropierea Crăciunului =ceea ce va conduce la o creștere a comercializării de animale vii (în special porci) dar și a altor produse alimentare de origine animală.Angajații Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Buzău vor fi cu ochii în patru și vor urmări în mod special:

– condițiile generale și specifice de igienă necesare a fi respectate în unitățile de producție (abatoare, fabrici de procesare etc.) pe întreg ”lanțul alimentar” de la aprovizionarea cu materii prime până la procesarea, depozitarea, livrarea, transportul și comercializarea directă către consumator a produselor finite;

condiţiile sanitare veterinare de funcţionare a unităţilor care comercializează produse de origine animală, care au fost autorizate/înregistrate sanitar veterinar, precum şi a mijloacelor de transport al produselor de origine animală;

–  condiţiile de depozitare a produselor de origine animală;

– provenienţa alimentelor de origine animală sau care conţin produse de origine animală, a modului în care sunt manipulate şi expuse la vânzare; prezenţa, după caz, a vitrinelor frigorifice care să menţină o temperatură corespunzătoare şi care să evite contaminarea produselor;

– cerinţele referitoare la marcarea cărnii şi identificarea produselor de origine animală, în special prezenţa mărcii de sănătate pe carcasele, semicarcasele şi sferturile de caracase provenite de la porcine şi existenţa, după caz, a certificatului de sănătate pentru carne;

–  cerinţele referitoare la marcarea produselor de origine animală;

–  cerinţele referitoare la etichetarea produselor de origine animală;

– condiţiile de funcţionare a unităţilor înregistrate sanitar veterinar din sectorul alimentaţiei publice, a pensiunilor agroturistice, unde se vor organiza mese festive, precum şi a pieţelor agroalimentare în care se comercializează produse de origine animală;

– interzicerea tăierii animalelor în scopul comercializării cărnii sau a produselor rezultate pentru consum public, în alte locuri sau spaţii, decât cele autorizate sanitar veterinar;

– interzicerea comercializării produselor de origine animală în alte locuri decât cele autorizate/ înregistrate sanitar veterinar;

– aplicarea dispoziţiilor privind condiţiile sanitar-veterinare care trebuie respectate la mişcarea suinelor vii pe teritoriul României.

Inspectorii D.S.V.S.A. Buzău vor manifesta toleranță zero față de neconformitățile constatate, în funcție de gravitatea, caracterul și consecințele acestora, măsurile care pot fi luate pot ajunge de la sancționarea contravențională până la suspendarea temporară a activității sau în cazurile cele mai grave la interzicerea activității, și sesizarea si a altor instituții abilitate ale statului  în efectuarea de cercetări specifice altele decât cele sanitare veterinare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.