Reprezentanții Direcției Generale de Asistență și Protecția Copilului Buzău au făcut publice, astăzi, cauzele care au dus, în urmă cu o săptămână, la decesul unui minor de 10 ani, internat într-un centru de plasament din municipiu. Conform rezultatelor raportului medico-legal, decesul minorului cu handicap sever a survenit obturării căilor respiratorii cu un crenvurșt, nu unor cauze naturale, așa cum reprezentanții DGASPC Buzău au spus inițial. După intrarea în posesia raportului elaborat de medicii legiști, conducerea DGASPC Buzău va demara o nouă anchetă internă, aceasta fiind condiționată și de rezultatele cercetării judiciare efectuate de reprezentanții Poliției și Procuraturii. Până acum, nu a fost identificat nici un vinovat de decesul minorului.
Imediat după decesul copilului de 10 ani, conducerea DGASPC a înaintat varianta conform căreia minorul care suferea de mai multe afecțiuni și care avea zilele numărate din cauza bolilor incompatibile pe care le avea a murit din cauze naturale. La momentul respectiv, reprezentanții instituției nu au luat în calcul ipoteza că băiatul ar fi murit înecat întrucât angajații centrului în care s-a produs nenorcirea au spus că masa nu se servise încă.
Acum, la o săptămână de la moartea copilului instituționalizat, conducerea DGASPC Buzău a venit cu noi precizări care schimbă cu totul datele problemei. Copilul a murit înecat cu un crenvurșt.
”Conform rezultatelor consemnate în certificatul medico-legal, la acest moment cercetarea administrativă pleacă de la alte date, respectiv aceea că decesul s-a produs ca urmare a axfisiei mecanice. La acest moment, nu putem stabili o vinovăție a cuiva pentru că sunt in toi anchete ale instituțiilor abilitate. Din informațiile pe care le-am avut și le am de la personalul aflat în lucru direct cu minorul, copiilor nu le fusese servită masa la momentul incidentului și, drept urmare, nu sunt în măsură să vă dau alte informații în acest moment”, a declarat, astăzi, directorul DGASPC Buzău, Claudia Roșioru.
Dacă până acum nu au fost găsiți vinovații, conducerea Direcției admite ideea că angajații centrului în care a murit copilul aveau sarcina de a acționa după un regulament stabilit în astfel cazuri, și nu au făcut-o. Directorul DGASPC Buzău, Claudia Roșioru, a aflat despre tragedie la două ore de la producerea ei, și nu de la proprii angajați, cum ar fi trebuit, ci de la presă.
”Conform procedurilor de lucru existente, nu s-au urmat toate punctele stabilite cu privire la modalitățile de intervenție pentru evenimente deosebite. La acest moment este în derulare o cercetare administrativă dar, având în vedere datele din certificatul de deces, direcția acestei cercetări administrative va urma altă cale care nu poate fi precizată la acest moment”, a încheiat Claudia Roșioru.
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău se confruntă cu o criză de personal, după ce în ultima vreme, mai mulți angajați au decis să plece din sistem, din cauza banilor puțini cu care erau plătiți pentru o muncă dificilă și cu responsabilități serioase.
Cu toate acestea, în centrul în care săptămâna trecută a murit un copil înecat cu un crenvurșt, nu se pune problema unei astfel de deficiențe de supraveghetori, susține directorul DGASPC Buzău, Claudia Roșioru.
De la începutul anului, 4 copii au murit în centrele de plasament din județul Buzău.
Ciprian STERIAN
[audio:http://www.observatorulbuzoian.ro/wp-content/uploads/2011/06/Claudia-ROSIORU.mp3|titles=Claudia ROSIORU]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.