Președintele Consiliului Județean Buzău, Cristi Bîgiu, a vizitat, vineri, spitalul de la Pârscov, închis în anul 2011 pe vremea Guvernului Boc, unitate sanitară care va fi redeschisă din luna mai sub forma unui centru multifunctional. Bîgiu a dorit să meargă personal la Pârscov pentru a vedea în ce stare se prezintă clădirea unde urmează să fi redeschis centrul de zi și ce lucrări sunt necesare pentru ca unitatea medicală să funcționeze în bune condiții.
După ce a vizitat clădirea în care urmează să funcționeze din luna mai o serie de cabinete medicale, președintele Consiliului Județean a declarat că centrul va fi funcțional în perioada promisă dar că cei trei ani în care unitatea spitalicească a stat închisă a dus la deteriorarea instalațiilor sanitare și a acoperișului, care, pentru reabilitare, vor scoate din vistieria Consiliului Județean peste 4 miliarde de lei vechi.
„ Nu este chiar o redeschidere a spitalului, pentru că spitalul a însemnat mult mai mult în trecut. Să nu uităm că în urma cu trei ani a fost închis de Guvernul Boc iar cei peste 22.000 de locuitori din comunele arondate trebuia să meargă până la Buzău, fie și pentru a face analize sau să își ia o tensiune. Este o zonă îmbătrânită și mi se pare prea mult să mergi 40 de kilometri pentru acest lucru, drept pentru care am hotărât să îl redeschidem ca centru de zi, o secție exterioară a Spitalului Județean care va avea 20 de paturi din care 4 pentru copii. Situațiile mai complicate vor fi preluate de ambulanță și duse la spital. Este nevoie de o serie de lucrări pentru căinstalația de încălzire este spartă, acoperișul trebuie reparat, trebuie umblat la geamuri, igienizat, și doar pentru aceste lucruri, după o estimare făcută de noi, ar fi vorba de 4,5 miliarde de lei vechi. Sigur că aș fi preferat ca spațiul să nu fi fost închis și să nu se deterioreze așa cum s-a întâmplat și de banii ăștia să fi cumpărat aparatură. Vom vedea ce vom putea aduce din Spitalul Județean și cred că centrul va funcționa probabil într-o lună și jumătate”, a declarat președintele Consiliului Județean Buzău, Cristi Bîgiu.
La rândul său, primarul comunei Pârscov, Gheorghe Sturzu, a declarat că vestea redeschiderii, chiar și sub forma unui centru de zi a fostului spital, a fost primită cu mare bucurie de localnicii care au prins vremurile când unitatea spitalicească de la ei din comună era deschisă și își puteau rezolva problemele de sănătate aproape de casă.
„ Eu am venit pe lume în acest spital și aici funcționau toate secțiile iar pe parcursul anilor au fost eliminate treptat până când în 2011 a fost complet închis. Așteptăm să se redeschidă o secție multifuncțională cu ajutorul Consiliului Județean. Lumea este foarte mulțumită pentru că nu va mai trebui să străbată 35-40 de kilometri până la Buzău și doar urgențele vor ajunge la Buzău. Consiliul Județean va aloca banii necesari și daca vom putea vom ajuta și noi cu forță de muncă la instalația de apă și ce mai putem”, a declarat primarul din Pârscov, Gheorghe Sturzu.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.