Autoritățile locale și județene au organizat vineri o întâlnire cu reprezentanții mass-media pentru a da asigurări că fac tot ce depinde de ei pentru a limita răspândirea coronavirusului.

Prefectul Leonard Dimian a atras atenția că anumite informații pe care instituția pe care o conduce le gestionează nu pot fi făcute publice conform regulamentelor adoptate la nivel de Guvern și de aici probabil și acuzațiile privind lipsa de comunicare.

Președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu a spus la rândul său că instituția pe care o conduce s-a implicat activ în asigurarea condițiilor de care beneficiază în prezent persoanele carantinate chiar dacă acestea nu sunt dintre cele mai bune.

”E o situație nemaiîntâlnită care a prins probabil tot mapamondul nepregătit și nu doar pe noi. Noi ca și Consiliu Județean am făcut anumite lucruri pe care trebuia să le facem însă sunt lucruri care trebuiau făcute de multă vreme. Fac referire aici la spațiile de cazare și adăpotst de care putea fi nevoie și în alte cazuri nu doar în cele de față spații care ar fi trebuit pregătite de mult timp. Referitor la spațiile de cazare a trebuit de pe o zi pe alta să putem asigura conditii atât pentru Tabăra de la Arbănași cât și pentru cea de la Poiana Pinului. E bine că am reușit și am avut resursele să facem acest lucru. Chiar dacă pentru asta a trebuit să facem o ședință de Comitet Județean de Urgență în care să adoptăm o hotărâre prin care să stabilim ca aceste lucrări să fie făcute de Consiliul Județean”, a spus Petre Emanoil Neagu explicând că instituția pe care o conduce a alocat banii pentru ca oamenii să aibă în acele spații un minim de condiții chiar dacă spațiile respective nu  aparțineau și nu se aflau în administrarea CJ.

De asemenea președintele CJ a spus că speră în instalarea unui Guvern iar după aceasta lucrurile să aibă o altă abordare și eventual aceste obiective să treacă în administrația autorităților locale sau județene care să se poată ocupa de asigurarea condițiilor pentru că atâta timp cât ele țin de MTS acesta nu se va preocupa niciodată de aceste lucrări.

„De luni eu sper să avem Guvern și  atunci voi face toate demersurile necesare pentru ca anumite obiective să treacă în subordinea autorităților locale. Este inadmisibil ca o Tabără ca cea de la Poiana Pinului să arate așa cum arată. Este o tabără funcțională cei de la MTS se folosesc de ea dar arată așa cum arată. Are probleme cu căldura, cu spațiile, cu igiena. Noi încercăm să găsim spații adecvate și nu este vorbe de eforturile financiare pe care le-a făcut CJ pentru că era de datoria noastră să le facem dar trebuie ca toți să fim conștienți și să ne dăm mâna și să protejăm populația să ieșim din această situație de criză. Trebuie să fim conștienți că nerespectând regulile ne facem rău nouă și celorlalți. De luni Consiliul Județean va avea o altă abordare pentru că obiectivul nostru principal nu a mai rămas decât rezolvarea acestei probleme grave. Restul le putem rezolva și după pentru că degeaba rezolvăm alte probleme dacă o mare parte din noi mai târziu nu mai poată beneficia de ele. Nu o să înțeleg oamenii care în situațiile de criză profită și induc altfel de lucruri. Pentru ca lucrurile au luat o anume întorsătură și noi ca și Consiliu Județean vom avea o abordare conform epidemiei. Probabil vor fi din ce în ce mai multe persoane care vor avea nevoie de izolare sau carantină și va fi nevoie de spații. Eu o să vă mărturisesc chiar dacă nu se vrea să se spună că domnul Ministru al Tineretului s-a hotărât într-o noapte, zilele trecute să pună la dispoziție pentru acest lucru Tabăra de la Poiana Pinului și chiar Sala Sporturilor. Deocamdată a rămas doar Tabăra de la Poiana Pinului pentru care noi, Consiliul Județean, am deplasat la miezul nopții oamenii la Tabără ca să facem anumite lucruri. Le-am făcut pe cheltuiala noastră cu oamenii noștri dar de aia spun că trebuie să ne hotărâm odată și anumite spații să treacă în subordinea autorităților locale, la noi, la Primărie unde o fi numai cineva să  răspunde de ce se întâmplă acolo și nu așa pompieristic să ne trezim noaptea că trebuie făcut. Acum tot ce înseamnă masă, cazare a persoanelor carantinate acum se decontează la DSP, ei de săptămâna viitoare se aude că vor trece la Consiliul Județean”, a spus Neagu care a dat asigurări că se va implica activ pentru rezolvarea acestor probleme.

Și Primarul Constantin Toma a explicat că municipalitatea a început să se implice activ în problemele legate de împiedicarea răspândirii coronavirusului și transmis Prefecturii că ar fi de preferat ca să știe și primarul de acțiunile care se întreprind la nivel de județ sau municipiu pentru a nu se trezi în situația de împiedica într-un fel acțiunile coordonate de prefect.

„Am dispus în comitetul local mai multe măsuri obligatorii care vor fi luate de firme, instituții, asociații de proprietari, transportatori, taximetriști etc. Am mediatizat păe cât posibil aceste decizii, am făcut afișe care le-am pus la toate blocurile și instituțiile și există o comisie care inspectează ca aceste lucruri să se întâmple și chiar se întâmplă. Mall-urile și-au redus programul de funcționare, se dezinfectează toate birourile din subordinea Primăriei, s-a redus numărul de oameni care intră în aceste spații.  Au fost dezinfectate locurilor de joacă, politia locală a fost retrasă de la școli și va fi pe străzi pentru a descuraja împrăștierea de gunoaie pentru că de o vreme se împrăștie gunoaie peste tot și vom da amenzi pe legea mediului unde sunt amenzi de sute de milioane  pentru că altfel nu răzbim. AM luat decizia de a pune la dispoziție cele 20 de apartamente de la Gloria pentru spații de carantinare. De săptămâna viitoare vor fi disponibile. Și de săptămâna viitoare Poliția Locală și Direcția de Asistentă Socială va răspunde la apelul persoanelor singure să vedem cum îi ajutăm. Cred că un grup pe whats-app a persoanelor care iau decizii și care sunt informate în legăturile acestor cazuri. Ar trebuie cred ca și primarul să știe. Eu am un grup de oameni în subordine. Nu îi pot pune la treabă dacă nu știu unde. Cred că ar trebui să fim în contact tot timpul nu doar instituțional prin hârtii”, a declarat Constantin Toma.

În replică, Dimian i-a spus primarului că de două zile ar trebui să primească informări dat fiind că a fost introdus în grupul de whats-app și că ar fi trebuit să primească informări în ultimele 48 de ore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.