Incatusat

Criza și lipsa locurilor de muncă îi determină pe buzoieni să apeleze în ultimă instant la furt pentru a avea din ce trăi. O spun datele statistice date publicității de conducerea IPJ Buzău care a înregistrat în primele 6 luni ale anului o creștere cu peste 20% a cazurilor de furt comparație cu perioada similară a anului trecut.
„De la 1.887 la fapte sesizate în prima jumătate a anului 2012 în acest an sunt 2274 de fapte sesizate de la începutul anului, iar cea mai mare parte a acestui gen de fapte fiind reprezentată de furturile de subzistenţă.
Aici vorbim în special de produse alimentare de pe rafturile societăţilor comerciale, din anexele imobilelor nelocuite sau de materiale reciclabile, marea majoritate fiind comise pe fondul neglijenţei persoanelor vătămate, în sensul neluării celor mai elementare mijloace de protecţie”, a declarat comandantul IPJ Buzău, Laurențiu Pantazi.
Din totalul infracțiunilor de furt sesizate de la începutul lui 2013, 374 au fost furturi din locuinţe, 288 de furturi din societăţi comerciale, 140 furturi din autovehicule, 13 furturi de autovehicule, 56 de furturi de animale şi 63 de furturi de păsări.
Nici cei care au un nivel de trai mult mai ridicat nu se dau în lături de la eludarea legii când vine vorba de a câștiga mai mulți bani. Astfel, în 2013 s-au înregistrat cu 7,5 la sută mai multe infracțiuni de natură economico-financiară la acestea se mai adaugă 126 infracţiuni constatate în dosarele penale declinate de formaţiunile de profil din inspectorat către alte instituţii judiciare, în baza materiei sau după calitatea persoanelor cercetate.
Se constată o creştere a infracţiunilor de evaziune fiscală de la 184 la 209 cu un prejudiciu de aproape 4 milioane de lei, a infracţiunilor de înşelăciune de la 36 la 65, a infracţiunilor de fals de la 60 la 118, precum şi a infracţiunilor prevăzute în Legea nr. 84/1998 privind mărcile de la 35 la 46.
Și traficul de țigări a crescut în prima perioadă a anului 2013 când polițiștii au reușit să scoată din piață nu mai puțin de 93.240 de ţigarete de contrabandă. Totodată, oamenii legii au înregistrat 16 dosare penale în care sunt cercetate 27 de persoane.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.