Scoala Malul Rosu

Aproape 30 la sută din unitățile de învățământ existente pe raza județului Buzău nu au autorizație sanitară de funcționare, lipsa acestui document explicându-se prin nesolicitarea de către autorități ori prin neîndeplinirea condițiilor igienico sanitare ori a dotărilor.
În județul Buzău funcționeaza 731 de instituții destinate educării, instruirii copiilor și tinerilor, precum și ocrotirii acestora, respectiv unități de învățământ preșcolar, gimnazial, liceal și scoli speciale, centre de plasament, unități de învățământ postliceal și unități de învățământ superior. Dintre acestea, 24% funcționează în mediul urban și 76% în mediul rural.
Potrivit directorului DSP Buzău, dr. Viorica Mihalașcu, din totalul acestor unități de învățământ, 72, 6 la sută au în acest moment autorizație sanitară de funcționare, creșterea fiind de doar un procent față de anul anterior. Din mediul urban, 96 la sută dintre unitățile de învățământ au autorizație față de 66,7% în mediul rural.
”Principalul motiv de neautorizare rămâne, în continuare, nesolicitarea acesteia – pentru 93,5% din unitățile neautorizate, iar pentru 6,5% neasigurarea circuitelor functionale, a condițiilor igienico-sanitare și de microclimat și a dotărilor”, a declarat directorul DSP Buzău, dr. Viorica Mihalașcu.
Conform sursei citate, 25 de unități de învățământ din Buzău ar putea primi autorizație de funcționare întrucât directorii au depus documentația, fiind vorba despre 12 grădinițe, 10 școli generale, 2 licee și un after school.
O situație deosebită se întâlnește în localitatea buzoiană Movila Banului. Aici, din cele 5 unități școlare de pe raza comunei nici una nu este autorizată sanitar. Două unități sunt în curs de reabilitare și nici nu sunt șanse ca ele să fie finalizate în perioada imediat următoare, lucrările fiind sistate din lipsa fondurilor astfel că procesul de învățământ se desfășoară în spații improvizate, respectiv cămine culturale, care nu corespund normelor igienico-sanitare. Restul școlilor din localitatea Movila Banului nu îndeplinesc condițiile de autorizare datorită lipsei apei potabile curente și a grupurilor sanitare necorespunătoare.
În localitatea Râmnicelu, din cele 10 unităti școlare nici una nu este autorizată sanitar. Două au depus dosarele necesare obținerii autorizației sanitare, în timp ce restul nu îndeplinesc condițiile de autorizare, din cauza lipsei apei potabile curente și a grupurilor sanitare necorespunzatoare.
Probleme sunt și în localitatea Vintileanca din comuna Săhăteni. Aici, școala gimnazială și Grădinița cu Program Normal Vintileanca funcționeaza într-o clădire foarte veche, cu zidărie foarte afectată, fără gard împrejmuitor, grupuri sanitare neracordate la sistemul de apa-canal, deși sunt reabilitate.
Mai mult, deșeurile rezultate din demolarea clădirii vechiului grup sanitar de la Școala Gimnazială și Grădinița cu Program Normal Vintileanca nu au fost evacuate, prezentând risc de acidentare pentru elevi. În plus, spațiile destinate depozitării produselor din programele guvernamentale nu corespund normelor igienico-sanitare. Iar peste toate acestea, inspectorii DSP au descoperit în urma controalelor efectuate, că în curtea școlii primare din Găgeni, comuna Săhăteni, există o fântână de la care se aprovizionează cu apă locuitorii din vecinătatea școlii, însă aceasta nu este construită corespunsăzor și constituie pericol de accidentare pentru elevi și preșcolari.
Potrivit inspectorului general al IȘJ Buzău, Dumitru Ene, la nivelul județului nu se constată un progres în obținerea autorizațiilor de funcționare, deși procedura este gratuită acum.
”Jumătate dintre instituțiile fără autorizație intenționează să depună documentația pentru că au aflat că această solicitare a autorizației e gratuită acum și nu mai reclamă eforturi din partea autorităților. Jumătate nu îndeplinesc însă condițiile pentru autorizare. E vorba de funcționarea în spații improprii, subdimensionate, neîndeplinind condițiile minimale de funcționare. Avem grădinițe în Buzău, la Mărăcineni, unele funcționează în alte spații pentru că lucrările de reabilitare nu s-au finalizat, și nu se poate învăța în acele localuri, de pildă la Costieni, Lanuri, Ziduri, altele nu au apă curentă, unele au grupuri sanitare amplasate în afara localului, bără bazin vidanjabil. Autoritătile trebuie să facă eforturi pentru a face condiții în școli, pentru a obține autorizații, e adevărat că nu sunt fonduri dar cred că pentru un confort minimal al elevilor trebuie făcute aceste eforturi”, a declarat șeful IȘJ Buzău, Dumitru Ene.
Conform sursei citate, sunt situații în care elevii învață de ani de zile în spații improvizate, în foste CAP-uri ori cămine culturale, din cauza lucrărilor începute și nefinalizate din lipsa banilor.
”Avem lucrări începute din 2007-2008 și nefinalizate. Nu se poate învăța acolo și avem școala din Movila Banului, Albești, Limpezi, Udați, Cernătești, Rubla, Scutelnici, Odăile, grădinițele din Podgoria, unități școlare în care elevii învață în alte spații decât cele în care ar trebui să fie”, a adăugat Ene.

C.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.