Gheorghe MARMUREANU

România ar putea fi zguduită de un cutremur puternic de are adâncime. Afirmația aparține profesorului Gheorghe Mărmureanu care admite că nu este exclus ca în perioada următoare în România să aibă loc un seism major. Totul, spune seismologul, se bazează pe date statistice care au arătat că pe parcursul unui secol în Zona Vrancea se produc două cutremure de mare intensitate.
„Ăsta care va fi va fi mult mai adânc. Va afecta mai puţin partea dinspre Bucureşti pot să va spun sigur, pentru că în 1940 a fost cutremur adânc 150 de km a avut o distribuţie a energiei către nord-est, iar în Bucureşti a căzut acel bloc Carta şi au mai fost câteva case mici care au încurcat-o, care au căzut, dar blocul carton a fost o proiectare nenorocită pentru că au greşit şi că proiectare şi că execuţie. Moldova este o zona care este afectată puternic. Ea şi la 77 a fost afectată, dar mai puţin decât Muntenia. Transilvania nu are nicio problema nu a avut treabă cu cutremurele româneşti”, a declarat profesorul Gheorghe Mărmureanu.
De asemenea, seismologul a explicat că exista semne care, percepute la timp oferă șansa de a acționa și a salva vieți dacă și populația este pregătită în acest sens.
„În momentul în care un om simte în casa lui o mişcare pe verticală puternică urmează în următoarele maximum 15 secunde mişcarea pe orizontală care este cea mai puternică pentru că de fapt este acelaşi cutremur doar că sunt alte unde sunt unde care sunt pe orizontala asta. Trebuie să ştie populaţia că are timp între momentele astea să îşi găsească un loc în casă”, a explicat acesta.
Profesorul Mărmureanu a mai explicat că în România ultimilor ani toți constructorii aleargă după profit și nimeni nu pune preț pe proiectarea responsabilă a clădirilor funcție de specificul seismic al zonei.
„Sunt foarte mulţi constructori care de fapt nu sunt constructori, sunt nişte oameni care umblă după afaceri şi aici e o problemă. Oamenii trebuie să se trezească și să vadă când dau un ban pe ce îl dau. Cutremurul e cel care îţi dă verdictul dacă ai făcut sau n-ai făcut bine. În Bucureşti, dacă facem o analogie, nu ai voie să construieşti o clădire că o trestie să o bată vântul în toate părţile pe când în Focşani e invers”, a mai precizat seismologul Gheorghe Mărmureanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.