Datoriile Spitalului Județean au atins un nivel record în mandatul medicului Dorel Nicolescu. Noul manager al unității medicale, medicul Marius Anastasiu, a declarat recent în cadrul unei emisiuni TV că a fost surprins să constate care este de fapt dimensiunea dezastrului din vistieria spitalului, datoriile existente depășind cu mult așteptările sale. Fie din vina managementului defectuos, fie din pricina subfinanțării cronice a sistemului sanitar, datoriile Spitalului Județean Buzău au ajuns să împovăreze unitatea medicală, pe spinarea bolnavilor care ajung să se trateze aici.
La finele lunii iulie, datoria totală a Spitalului Județean de Urgență Buzău era de 296 de miliarde de lei, ceva mai mult decât a primit întreg județul pentru plata tuturor arieratelor în urma celei mai recente rectificări bugetare operate de Executiv.
„Am moștenit o datorie destul de mare ce se cifra la 31 iulie la 296 de miliarde de lei vechi din care arieratele reprezintă 233 de miliarde. Nu mă așteptam la o sumă așa de mare mai ales că, din ce se auzea la nivelul colegilor anticipam o datorie ce nu ar fi depășit 100 de miliarde, așa că pot spune că surpriza a fost foarte mare”, a declarat recent la un post local de televiziune, medicul Marius Anastasiu.
Și cum toate datoriile trebuie plătite, noua conducere a făcut un grafic de reeșalonare împreună cu furnizorii care își așteaptă de luni buna plata pentru serviciile prestate sau medicamentele livrate. Chiar și așa, pacienții au de suferit de pe urma datoriilor acumulate de-a lungul anilor. Pentru că analizele se fac într-un laborator externalizat iar datoriile față de firma respectivă au ajuns atât de mari încât la un moment dat laboratorul a fost cât pe ce să se închidă, acum medicii din Spitalul Județean fac investigații la cota de avarie.
„Am început un angajament de eșalonare a acestori datorii și funcționăm la un nivel de avarie inclusiv în ceea ce privește analizele medicale. Nu mai facem voluml întreg de investigații ci doar acele analize care sunt esențiale pentru activitatea medicală”, a mai spus directorul Spitalului Județean Buzău, medicul Marius Anastasiu.
Recent, președintele Consiliului Județean Buzău, Cristi Bîgiu, declara că Buzăul a primit de la Guvern 274 de miliarde, bani destinați plății arieratelor ce se înregistrează în acest moment la nivel de județ. Tot atunci, președintele miniparlamentului județean spunea că o mare parte din sumă va ajunge, probabil, la Spitalul Județean, ale cărui datorii, iată, depășesc însă fondurile alocate de Guvern.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.