Absolvenţii de gimnaziu, mină de aur

De ieri, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) distribuie, către centrele de admitere din judeţ, broşura cu oferta detaliată a locurilor din clasa a IX-a. După un târg de oferte educaţionale care nu a avut succesul aşteptat, oferta de locuri este considerată în continuare prea mare în comparaţie cu numărul de elevi preconizat să se regăsească înscris în liceu, din seprembrie a.c.

 

Broşura poate ajunge la elevii din clasa a VIII-a prin cele 14 centre de admitere la liceu, înfiinţate în judeţ, iar responsabilii au fost chemaţi de ieri la IŞJ, de unde le pot ridica până mâine, 18 mai a.c. Fiecare centru de admitere are arondat un număr de şcoli către care vor ajunge broşurile spre documentare în şedinţe cu elevii ce se pregătesc pentru admitere, şedinţe care cad în sarcina diriginţilor şi la care elevii trebuie să se prezinte cu părinţii sau tutorii legali, pentru a fi instruiţi în ce priveşte modul de participare la admiterea la liceu.

 

Îngrijorarea directorilor de liceu, mai ales a celor din unităţile mai puţin populare în rândul tinerilor, este că, la o ofertă mai mare de locuri, nu vor reuşi să-şi completeze clasele. Dacă în scriptele IŞJ apare că, la începutul anului în curs, erau înscrişi în clasa a VIII-a 5258 elevi, aceştia nu vor fi suficienţi pentru ocuparea claselor a IX-a din judeţ. Oferta de locuri pentru clasa a IX-a se face de cel puţin 100% din numărul înscrişilor în clasa a VIII-a, dar nu toţi aceştia vor şi promova şi/sau vor continua studiile chiar dacă învăţământul este obligatoriu şi gratuit până în clasa a X-a, inclusiv. Pe de altă parte, din cei peste 5200 de elevi de a opta, 1976 sunt din mediul urban, iar 3282 sunt din mediul rural, o altă problemă în tentativa de a-i atrage în clasa a IX-a. Distanţa faţă de casă, posibilităţile de finanţare a studiilor şi atractivitatea specializărilor vor decide în noua campanie de ocupare a liceelor.

 

Calendarul admiterii la liceu, sesiunea 2011

S.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.