Unica rezervație naturală de liliac situată pe raza județului Buzău este dată uitării din cauza lipsei unui drum de acces corespunzător. „Dealul cu Lilieci” din comuna buzoiană Cernătești a fost declarat rezervație naturală de interes local din anul 1995, atunci când a fost dată în administrarea Ocolului Silvic Vintilă Vodă. În anul 2000 „Dealul cu Lilieci” a fost declarată rezervație naturală de interes național iar în acest sens zona ar trebui monitorizată de către responsabilii Agenției pentru Protecția Mediului.

Pentru a ajunge la „Dealul cu Lilieci” ai nevoie pe lângă un ghid care cunoaște bine zona și de un autoturism special preparat pentru accesul pe teren accidentat. Asta pentru că, dacă vrei să ajungi pe dealul de deasupra comunei Cernătești, trebuie să parcurgi un drum de vreo 4 kilometri care este total impracticabil. Practic, către zona declarată rezervație naturală nu există nici măcar un drum pietruit, singura cale de acces fiind un drum destinat exploatării agricole format de-a lungul vremii de căruțele și tractoarele cu care proprietarii de pământuri își lucrează culturile. Poate și din această cauză, din rezervația de liliac de la Cernătești nu a mai rămas decât aproape 1 hectar iar liliacul alb a dispărut treptat, astfel încât la acest moment nu mai există decât liliac în diverse nuanțe de mov.
Primarul comunei Cernătești, Valerică Șercăianu, spune că este practic imposibil ca administrația pe care o conduce să aloce fonduri pentru construirea unui drum de acces în zonă, chiar dacă acesta i-ar aduce probabil mai mulți turiști. Mai mult,  primarul nu vede posibilă nici varianta accesării unor fonduri europene pe această destinație.
„Nu putem aloca noi bani ca să facem un drum către „Dealul cu Lilieci”, mai ales că de la începutul anului majoritatea banilor s-au cheltuit pe refacere podețelor luate de ape atunci când pârâul Sărățel se umflă și provoacă pagube. Acum este a treia oră când podețele sunt  distruse, doar în acest an. Tot ceea ce putem face este să băgăm un autogreder și să mai nivelăm drumul folosit la exploatațiile agricole din zonă. De fonduri europene nu cred că poate fi vorba. Pe ce axă să ne încadrăm, pentru că nu știm direcțiile pentru care se vor aloca fonduri în viitorul program european?”, spune Valerică Șercăianu, primarul comunei Cernătești.
Ionut APOSTU
De cealaltă parte, directorul Agenției pentru Protecția Mediului, Ionuț Apostu, spune că autoritatea locală pe raza căreia se găsește rezervația ar fi cea care ar trebui să se implice pentru a face cunoscută zona. Mai mult, Apostu spune că a existat posibilitatea accesării fondurilor europene.
„Rezervația naturală „Dealul cu lilieci” este în administrarea Ocolului Silvic Vintilă Vodă din anul 1995 iar din anul 2005 ea a fost inclusă în lista de rezervații naturale de interes național. Din anul 2005, Agenția pentru Protecția Mediului are obligația să monitorizeze zona pentru a vedea dacă administratorul acesteia se achită de obligațiile ce îi revin, conform legii. Este singura rezervație de acest fel din județ și conform datelor existente la momentul declarării ei, ar trebui să fie în suprafață de 3 hectare. Acum, pe POS-Mediu se pot aloca fonduri europene pentru administrarea oricărei arii protejate dar totul depinde de administratorul ariei protejate și de comunitatea locală care ar trebui să inițieze un astfel de demers pe care noi ca și Agenție pentru Protecția Mediului îl vom sprijini ”, a declarat directorul Agenției Pentru Protecția Mediului, Ionuț Apostu.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.