Marius ANASTASIU

Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Buzău se confruntă în aceste zile cu o nouă problemă provocată de deficitul de medici urgentiști, după plecarea prin demisie a doi doctori de familie, cu competențe în medicina de urgență, ce acopereau gărzile pe secție.
Demisia celor doi doctori, în speță Gina Cîmpeanu și Anca Marinescu, a venit după ce o colegă de-a lor, Angela Mazdrag, de asemenea medic de familie cu gărzi la UPU, a sesizat că acestea au mai multe puncte de lucru în județ decât prevede lege, fapt care, până la urmă, s-ar răsfrânge asupra pacienților în timp ce cadrele medicale ar încasa sume frumușele, în afara legii.
Totodată, supărată pe colegele de breaslă care au încercat să păcălească sistemul dar și pe președintele Colegiului Medicilor, Ion Japie, medicul Angela Mazdrag a anunțat că o perioadă nu va mai face gărzi la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului buzoian. În consecință, la UPU au rămas 4 medici, dar situația este critică pentru că doi dintre ei se află în concediu.
Pentru a găsi o rezolvare a situației fără precedent cu care se confruntă cea mai aglomerată secție a spitalului buzoian, Consiliul de Administrație al unității, managerul spitalului și medicii implicați, s-au așezat joi la masa discuțiilor, astfel încât pacienții celei mai mari unități spitalicești din județ care au nevoie de asistență medicală de urgență să nu aibă de suferit. După ce s-a discutat punctual cu fiecare medic în parte, conducerea spitalului a comunicat rezultatul negocierilor.
UPU-4
„Am discutat punctual cu fiecare medic în parte iar doamna Angela Mazdrag a revenit asupra deciziei pe când celelalte două, Gina Cîmpeanu şi Anca Marinescu, au explicat că nu pot continua activitatea de la UPU, fără ca acest lucru să aibă de-a face cu relația contractuală cu spitalul ci cu apariția unor incompatibilități în relația cu patronatul medicilor de familie, Colegiul Medicilor și eventual Direcția de Sănătate Publică”, a declarat managerul Spitalului Județean Buzău, Marius Anastasiu.
Acest lucru nu scutește însă Unitatea de Primire a Urgențelor de probleme și chiar managerul spitalului buzoian recunoaște că pierderea a doi medici va fi destul de greu de suplinit iar linia de gărzi să poată fi completată.
„Am solicitat secretarului de stat Raed Arafat ca cei 4 medici rezidenți plătiți de Spitalul Județean Buzău să se poată prezenta mai devreme la post. Nu am primit încă un răspuns așa că vom încerca să capacităm 2-3 medici de medicină de familie pentru a completa activitatea de triaj din UPU și să avem o rezolvare parțială la această problemă care nu este generată de o incompatibilitate în relația contractuală cu noi ci cu alte entități”, a precizat medicul Marius Anastasiu.
UPU-9
Prin urmare, activitatea în Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean Buzău va fi asigurată în perioada imediat următoare de medici de familie ce urmează să fie convinși să vină să facă gărzi la urgențe sau, la nevoie, de medici specialiști care vor trebuie să coboare din secții pentru a prelua pacienții atunci când un medic urgentist nu va fi disponibil pe secție.
„Activitatea va avea de suferit dar nu vor fi disfuncționalități majore. Avem linii de gardă pe majoritatea specialităților și atunci când se vor prezenta bolnavi la UPU se va apela la medicii specialiști care vor trebui să coboare de pe secție să preia acele cazuri care se prezintă atunci când grila de gardă nu va fi asigurată de un medic urgentist. Nu vor fi disfuncționalități majore dar va fi o supraîncărcare a celorlalți colegi de pe liniile de gardă, dar e important ca activitatea în spital să nu aibă de suferit”, a concluzionat managerul Spitalului Județean Buzău, Marius Anastasiu.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.