Deputatul buzoian Andi Cristea, aflat la Strasbourg cu ocazia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a vizitat alături de parlamentarii Titus Corlățean și Ion Prioteasa cimitirul militar român de la Soultzmatt, localitate aflată la aproximativ 100 de kilometri de orașul ce găzduiește sediul Parlamentului European.

„În timpul primului război mondial, 2344 ofițeri și soldați români au murit în prizonierat german departe de casa, în Alsacia și Lorena.

Ca prizonieri de război, ei au fost victimele unor severe represalii din partea soldaților germani, după angajarea României alături de Aliați în 1916.

Împreună cu o parte a colegilor mei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, domnii senatori Corlățean și Prioteasa, am adus un omagiu și un simbolic buchet de flori la Cimitirul Militar românesc de la Soultzmatt (Franța), unde inclusiv buzoieni de-ai noștri se odihnesc pentru totdeauna”, a scris pe Facebook deputatul buzoian Andi Cristea.


Cimitirul militar român Soultzmatt a fost construit în anul 1920 în localitatea Soultzmatt, Alsacia, în memoria celor 2344 prizonieri de război români morți în lagărele germane din Alsacia și Lorena în perioada 1917-1919. Deportați în iarna 1916-1917, majoritatea au pierit în condiții atroce din cauza înfometării, frigului și bolilor.

După război, osemintele au fost scoase din diversele gropi comune. Cimitirul a fost inaugurat în anul 1924 de către Regele Ferdinand și Regina Maria a României.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.