Președintele PNL Buzău, deputatul Cristi Romanescu care este și membru al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport  condamnă, într-un mesaj postat pe pagina de Facebook, modul în care Guvernul a alocat bani pentru tipărirea manualelor  școlare.

„Deputații Grupului PNL au votat împotriva Ordonanței de Urgență a Guvernului prin care editarea manualelor se va face prin Editura Didactică și Pedagogică FĂRĂ LICITAȚII PUBLICE, fără competiție și fără transparența cheltuirii banilor publici.
PNL a avertizat că statul girează monopolul pe piaţa manualelor şcolare. PSD a dorit ca operațiunea editării centralizate a manualelor să se desfășoare departe de ochii lumii, netransparent, la limita legalității și cu un singur scop: să pună mâna pe o industrie de cca. 15 milioane de euro!
PNL a contestat această Ordonanță la CCR și a avut câștig de cauză.
Curtea Constituțională a hotărât că reorganizarea unei regii în societate se face prin hotărâre de guvern, nu prin OUG!
Cu toate acestea, între comunicatul CCR și publicarea în Monitorul Oficial Guvernul a aruncat peste 5 milioane de Euro netransparent și ilegal pentru această editură!
Au fost atribuite două contracte prin care se vor tipări manuale pentru clasele I-VI. În realitate, doar clasa a VI-a nu are manuale și ar fi fost nevoie să se organizeze licitații. Pentru clasele I-V au fost reînnoite toate manualele conform noilor programe școlare și existau contracte pentru retipărire. MEN a decis să ia și contractele câștigate în anii trecuți și să le atribuie din pix clientelei de partid. Aici se vede unicul lor scop: să pună mâna pe banii publici.
Așadar, CCR a decis că OUG-ul care transforma Editura Didactică şi Pedagogică din regie autonomă în societate pe acțiuni este neconstituţională. Ministerul nu avea dreptul și nici puterea să încheie un contract direct cu o regie autonomă!
Zilele trecute Executivul a aprobat o nouă Ordonanță de Urgență care modifică legea unităţilor economice, pentru a prevedea că regiile autonome se pot transforma în societăți comerciale prin hotărâre de guvern. Și aici ați inițiat un act care reglementează domeniul economic de Ministerul Educației, și nu de Ministerul Economiciei.
Realitatea este următoarea – Ministerul Educației nu a fost niciodată interesat să rezolve problema editării manualelor, iar acum ne împinge către monopol de stat pentru editarea manualelor. Într-un final se va vedea că, editate centralizat, manualele nu vor fi nici mai ieftine, nici superioare calitativ și nici nu vor ajunge la timp în școli.”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.