Decizia de astăzi a CSAT nu ar fi fost posibila dacă Guvernul, şi în mod special Ministerul Apărării, nu s-ar fi implicat pentru identificarea unei soluţii concrete pentru dotarea Armatei cu avioane de luptă. Ţin sa subliniez eficienţa demersurilor făcute de ministrul liberal al Apărării, domnul Cornel Dobriţoiu, şi de echipa de la acest minister care au demonstrat că în doar patru luni se pot recupera întârzieri de ani în luarea unei decizii concrete, pentru că Guvernele Boc nu au făcut nimic în acest sens. Prin lipsa de acţiune a fostelor Guverne s-a pus în pericol capacitatea de apărare a spaţiului aerian naţional, în condiţiile în care avionul MIG – 21 Lancer îşi epuizează resursa de zbor.

Trebuie remarcat faptul că această soluţie corespunde în primul rând posibilităţilor financiare ale României pe următorii patru-cinci ani, efortul bugetar fiind minim îm raport cu importanţa strategică a achiziţiei şi cu beneficiile certe de securitate. Guvernul USL demonstrează astfel fără echivoc dorinţa de dezvoltare a parteneriatului militar şi politic nu doar cu Portugalia, ci şi cu Statele Unite, consecvenţa în ceea ce priveşte îndeplinirea angajamentelor NATO şi, mai ales, seriozitatea intenţiilor sale de a menţine capacitatea de luptă a Armatei Române în ciuda dificultăţilor economice. Avionul F16 reprezintă tranziţia firească spre singurul avion de generaţia a V-a produs în spaţiul NATO, multirolul F 35, Guvernul USL punând practic astăzi piatra de temelie la procesul de dezvoltare a Forţelor Aeriene Române.

În condiţiile în care achiziţia avioanelor F16, instruirea piloţilor şi a personalului de întreţinere, cumpărarea muniţiei şi a pieselor de schimb, pregătirea infrastructurii de aerodrom presupun un efort bugetar estimat pe următorii patru ani la circa 0,04% din PIB anual, este firesc ca în următorii ani Ministerul Apărării să fie sprijinit la nivelul Guvernului pentru a primi în toată această perioadă finanţarea necesară. Dincolo de elementele de securitate, această achiziţie reprezintă şi o oportunitate certă şi pentru cooperarea economică cu firmele americane care vor fi implicate în acest proiect şi sunt convins că beneficiile pentru România nu vor întârzia să apară.

Deputat PNL George Scutaru
Vicepreşedinte al Comisiei de Apărare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.