Deputatul buzoian Romeo Lungu face demersuri pentru introducerea păstoritului transhumant pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO. Într-o postare pe pagina sa de Facebook Lungu explică dec e consideră că transhumanța ar trebui să facă parte din lista reprezentativă a UNESCO.
„Astăzi în cadrul Comisiei pentru relația cu UNESCO din care fac parte, am dezbătut o  oportunitate importantă pentru noi. #România se află printre cele 10 țări care au depus la #UNESCO dosarul multinațional, „Transhumanța, strămutarea sezonieră a turmelor” pentru a fi înscris în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO. Păstoritul transhumant este o îndeletnicire #tradițională a poporului român, fiind practicat încă din secolul al XIV-lea și al XV-lea. #Transhumanța a oferit și a dus la crearea unor practici care s-au transmis din generație în generație. Includerea transhumanţei în lista reprezentativă a UNESCO ar reprezenta o victorie pentru ̧recunoașterea oficială a unicității tradiției, precum și a împortanței culturale pentru mediu. . Ea poate încuraja acţiunile de protejare a #transhumanţei, prin susținerea unei ramuri economice durabile dar și prinpromovarea produselor alimentare și a celor artizanale.
Evaluarea dosarului de către UNESCO are termen limită luna octombrie 2023, iar în perioada 5-7 decembrie va fi anunțat rezultatul în cadrul Comitetului UNESCO desfășurat în Botswana” a scris pe pagina sa de Facebook deputatul buzoian.

2 COMENTARII

  1. […] cadrul desfășurat în Botswana” a scris pe pagina sa de Facebook deputatul buzoian. The post Deputatul Romeo Lungu, demersuri pentru introducerea păstoritului transhumant în Lista reprezentat… first appeared on Observatorul Buzoian. Citeste mai […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.