Îi cunosc pe cei doi de cel puțin 30 de ani. Părinții ambilor (tații, mai exact) mi-au fost profesori în vremuri imemoriale, iar pe Georgian (Gicu) și Răzvan i-am văzut crescând și evoluând de când erau elevi, au jucat fotbal la diverse grupe de juniori, iar pe la jumătatea anilor  ’90 deja se gândeau la performanțe în handbal. La Buzău exista A.S.A., o echipă fantastică de divizie secundă, cu antrenorul Chiricuță și elevii Daniel Mocanu, Daniel Pavel, Iulian Baboi, Eduard Manea, Trandafir „Firel ” Dragomir, iar Liceul Sportiv, doar de câțiva ani înființat, se străduia să-și trimiță cei mai buni băieți spre Sala Sporturilor, arhiplină la mai toate meciurile militarilor. Apoi am aflat că s-au apucat de arbitraj, formau un cuplu sudat, cum doar în handbal e posibil așa ceva și am citit de sute de ori despre ei, fluierau în campionatul nostru, meciuri interțăti ori cupe europene. De câțiva ani au pornit proiectul reînvierii handbalului masculin la Buzău și au lucrat cu autoritățile locale, Consiliul Județean mai exact, la privat banii sunt bine drămuiți, iar legislația e complet aiuritoare atunci când e vorba ca o firma să fie avantajată dacă sprijină un club sportiv. Zilele trecute i-am întâlnit pe amândoi la o cafea pe o terasă din oraș, iar cele zece minute despre care credeam că sunt suficiente pentru a mai afla una-alta despre “lupii Buzăului” s-au transformat în aproape două ore. Și îi las pe ei de-acum încolo…

Georgian Băducu: “Am lucrat cu trei președinți ai CJ, tot respectul pentru fiecare dintre aceștia, dar Dl. Neagu este chiar un apropiat al sportului. Trăiește fenomenul, știe cu ce se mănâncă, e as în istorie a fotbalului, iar la handbal a învățat regulile de bază și trucurile în vreo două-trei luni, la cursuri rapide. Acum trăiește meciurile la fel de intens ca și mine în tribuna Sălii Sporturilor, deși nu se exteriorizează cum fac eu. Dar sigur pleacă cu vânătăi la picioare de câte lovituri dă în balustrada aia!”

Răzvan Voicu: “Pentru noi, ca și oameni ce conducem echipa asta, a fost un moment de mare ajutor atunci când Președintele Neagu a venit în vestiar, la finalul sezonului regulat, pentru a le explica tuturor băieților și celor din staff că restanțele financiare sunt doar o consecință a întârzierii aprobării bugetului instituției și că toți banii vor fi achitați la zi în momentul în care se va auzi ultimul fluier de arbitru din sezon! Trebuia doar ca toți să fim concentrați pe obiectivul de a ne salva de la retrogradare, să muncim pentru această echipă și acest public care ne iubește și ne susține necondiționat.”

Băducu: “ Avem planuri pentru viitorul sezon, ca toată lumea ne gândim că o clasare în play-off, în primele opt, ar fi senzațională. Suntem însă conștienți că este greu, că toată lumea se întărește în această perioadă, caută jucători de valoare cu care să atingă diverse obiective. Au plecat din echipă doi jucători buni, unul la Dinamo și altul la Baia Mare, plus alți trei pe care conducerea tehnică i-a anunțat că nu se mai poate baza. Noi am semnat deja contracte cu un jucător francez ce vine din liga a doua, dar avem discuții și cu români, pentru că regulamentul e foarte strict și nu vom putea folosi decât doi jucători străini la un meci, al treilea va sta în tribună. Ne gândim la un pivot, la o extremă, la un inter, iar ca și nume avem deja promisiunea că-l vom putea transfera pe Alin Șania, fostul internațional care s-a remarcat la Steaua, iar sezonul trecut a jucat la Timișoara.”

Voicu: “Vizavi de regula celor doi străini pe foaia de joc + unul în tribună, trebuie spus că toate cluburile au semnat deja o petiție către Federația Română de Handbal, a și ajuns la vicele Cristina Vărzaru, în care am solicitat să ne permită să-i avem pe bancă pe toți trei străinii din lot, dar doar doi dintre ei să fie simultan în teren, să facem schimbarea între ei. Cam cum e la fotbal cu regula U21, scoți juniorul, bagi altul obligatoriu. Înțelegem perfect strategia de dezvoltare a handbalului nostru, de faptul că trebuie promovați și crescuți tineri sportivi români, dar deocamdată performanțele mai mari ți le aduc jucătorii internaționali. Pentru că doar ei pot fi transferați la noi, cei cu selecții în echipa națională și o clasare în primele 10 la Europene ori Mondiale, sau cei cu jocuri în Final Four-ul Champions League. Deocamdată noi doar visăm la asemenea jucători…”

Băducu: “Dacă autoritățile locale și-ar opri finanțările către toate ramurile de sport cu performanțe în acest moment, cred că la Buzău am urmări doar volei, baschet și handbal la nivel de copii și juniori. Sau fotbal și rugby. Asta e realitatea. Am încercat să ne apropiem de diverse firme cu cifre de afaceri importante, dar ne-au răspuns că preferă să facă donații către ONG-uri cu activități caritabile decât spre un club sportiv. În străinătate, Belgia, Franța, Germania, oriunde, tricourile echipelor nu au un loc liber să pui degetul fară să atingi numele unui sponsor! Toți vor să se asocieze și să sprijine sportul din orașele de reședință, doar la noi e practic imposibil. În afara lui Dinamo, deși e probabil că și acolo Ministerul de Interne să aloce ceva fonduri, nici-o echipă din România nu este strict privată, toți primim bani de la primării sau consilii județene. Cu ședințe, cu vot, cu aprobări, cu planuri de dezvoltare, nu doar din pix și gata!”

Voicu: “Avem un acord de colaborare cu Liceul Sportiv pentru ca tinerii cu reale perspective de progres să vină să joace la noi, dar încă nu s-a născut jucătorul care la 16,17 ani să fie atât de strălucitor încât să intre în prima echipă imediat! La fotbal intensitatea efortului e mai mică, sunt 11 oameni în teren, se acoperă unul pe celălalt, mai poți trage pe dreapta, la umbră, câteva minute bune, la handbal efortul e susținut la fiecare fază. Concentrarea trebuie să fie maximă, altfel pasele se duc aiurea, adversarii găsesc găuri în apărarea care visează și e greu de recuperat o diferență de 4-5 goluri care poate veni în doar câteva minute de deconectare de la joc. Din cauza asta peste tot se joacă cu “șaptele” de bază timp de 17-20 de minute la intensitate maximă și abia apoi se fac schimbări treptate în rândul așa-zișilor titulari. Nimeni în lumea asta nu poate duce un efort de 30 de minute așa cum e la noi!”

Băducu: “Sunt acum discuții pentru înființarea unei a doua echipe în cadrul clubului, pe care s-o înscriem în liga a doua. Fără drept de promovare, evident. Și în care să rulăm permanent partea de jucători care nu va fi fost folosită cu regularitate în prima echipă, dar și tinerii de care zicea Răzvan că vin de la LPS. Trebuie să crească și ei într-un regim de competiție la nivel de seniori, în același sistem de joc implementat de antrenorul de la echipa mare, astfel încât trecerea spre marea performanță, de obicei de la o săptămână la cealaltă, să se facă fără bătăi de cap și fară să-i explici tânărului în cauză că aici interul joacă mai mult spre stânga ori că extrema aruncă nu știu cum. E vorba însă de o suplimentare de buget de vreo 300 de mii de lei, pe care oamenii din Consiliul Județean ar trebui s-o aprobe, dacă propunerea noastră se dovedește a fi interesantă și rezonabilă. Iar noi suntem siguri că este”.

Așadar, “lupii albaștrii” de la HC Buzău vor încercă să atragă din nou oamenii spre Sala Sporturilor. Sezonul trecut a fost o premieră pentru handbalul masculin buzoian după promovarea în Superligă. Grea, infernală lupta pentru supraviețuire, dar dramatică și frumoasă în cele din urmă. Toată lumea caută să se întărească, toți vorbesc de calificare în play-off, cupele europene sunt un miraj visat în toate colțurile țării. Băieții nostri sunt realiști și stiu că nu trebuie să zbori până la soare pentru a-l atinge. Drumul spre istorie trebuie făcut pas cu pas, lucrurile trebuie văzute și interpretate în mod corect, iar eventualele promisiuni despre cupe și campionate le lăsăm altora. Noi, ca suporteri ai acestei echipe, am fi mulțumiți să-i vedem pe băieții lui Eliodor Voica ieșind cu fruntea sus de pe teren, conștienți că au dat totul, ultimul strop de energie pentru a ieși învingători!

Vali Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.