UPDATE: Medicul epidemiolog Carmen Scântei din cadrul Direcției de Sănătate Publică a precizat că cele 3 cazuri de sindrom hemolitic uremic la copii din Buzău despre care vorbește medicul Ovidiu Limoncu s-au înregistrat în anul 2008. Sursa citată a adăugat că, la Buzău, în ultimul an cel puțin, nu s-au înregistrat astfel de situații.

Un medic specialist în nefrologie pediatrică de la Spitalul Clinic de urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” a dezvăluit pe pagina sa de Facebook că sursa îmbolnăvirii bebeluşilor cu sindrom hemolitic uremic ar putea fi un anumit tip de iaurt cu arome, printre alte alimente. Doctorul Ovidiu Limoncu a ajuns la această concluzie în urma discuţiilor pe care le-a avut cu părinţii a trei copii din Buzău, diagnosticaţi cu acest sindrom.
„Am avut, la Grigore Alexandrescu, o serie de trei copii cu SHU. Toţi trei erau din Buzău. Am încercat să găsesc sursa îmbolnăvirii din discuţiile cu părinţii. Elementul comun era consumul aceluiaşi tip de iaurt colorat, cu arome. Sunt curios, pentru că sigur este contaminare alimentară, ce vor găsi acum la anchetă epidemiologică!”, a scris specialistul în nefrologie pediatrică pe Facebook.
„Am lucrat 17 ani la Spitalul pentru Copii «Grigore Alexandrescu», ca șef al Secției de Dializă, și am tratat foarte mulți copii cu sindrom hemolitic uremic. Am avut odată trei cazuri de la Buzău și toți mâncaseră același tip de iaurt. Am făcut sesizare, dar nu s-a întâmplat nimic. În cazul copiilor de acum trebuie vorbit cu părinții ca să se vadă ce au mâncat, dacă au consumat un aliment comun“, a adăugat dr. Limoncu citat de evz.ro.
Totodată, medicul a declarat că s-a inventat cu medicament „minune” pentru acest sindrom, care trebuie aplicat cât mai repede pentru a împiedica distrugerea avanstă a rinichilor, dar care are şi un inconvenient: este foarte scump şi poate creşte susceptibilitatea la unele infecţii.
Dr. Ovidiu Limoncu este unul dintre puţinii specialişti în nefrologie pediatrică din ţară cu o experienţă de peste 15 ani în acest domeniu.

Joi, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a anunţat că a fost identificată cauza îmbolnăvirii copiilor din Argeş: este vorba de o tulpină a bacteriei E.coli.
Totodată, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, dr. Alexandru Rafila, a declarat că ar bacteria s-ar putea transmite de la o persoană la alta. „Cauza îmbolnăvirilor este o infecţia cu E-Coli 0 26, o tulpină diferită de cea obişnuită găzduită în interiorul intestinelor, care se poate transmite interuman”, a adăugat acesta.
„Marți și miercuri, echipele noastre au prelevat probe din casele părinților a doi bebeluși. Am luat probe din iaurt, lapte, fructe și legume. Le-au spus că încă nu le-au dat carne. Imediat ce avem rezultatul analizelor vi-l comunicăm. Din analizele copiilor, făcute la spital, după cum a anunțat deja ministrul, s-a descoperit că e vorba de o tulpină periculoasă de E.coli, dar nu știm deocamdată de unde au luat bacteria”, a mai explicat directorul DSP Argeș, dr. Sorina Honțaru.
Deşi s-a descoperit că în cazul tuturor copiilor din Argeş internaţi la Spitalul „Marie Curie” din Capitală este vorba despre o tulpină periculoasă de E.coli, nu se ştie, deocamdată, de unde s-a luat bacteria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.