Autoritățile sanitar veterinare au descoperit un nou caz de pestă porcină africană într o gospodărie din satul buzoian Amara, comuna Balta Albă, acesta fiind cel de al patrulea focar din acest județ.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Vrancea, Gabi Cozma, virusul pesteiu porcine africane a fost confirmat la un porc domestic mort într-o gospodărie din satul Amara, com. Balta Albă, unde există un număr de 3 suine. Un al doilea porc care a murit în aceeași gospodărie nu prezintă semne de infestare cu pestă porcină africană, iar al treilea – de asemenea fără simptome de PPA – a fost sacrificat preventiv.

În urma descoperirii noului focar de pestă porcină africană, autoeritățile sanitar veterinare buzoiene au dispus o serie de măsuri: dezinfecția totală atât în gospodăria menționată, cât și în cele învecinate, amplasarea a 2 dezinfectoare rutiere și pietonale în proximitatea gospodăriei, supravegherea zonei de către polițiști și jandarmi, pentru prevenirea transportului clandestin de porci sau carne și subproduse din carne.

Totodată, prefectul Carmen Ichim a convocat pentru marți o ședință extraordinară a Centrului Local de Combatere a Bolilor pentru luarea tuturor măsurilor necesare în cazul noului focar. În acest moment, DSVSA Buzău informează că nu se impune sacrificarea preventivă a suinelor din zona de proximitate a focarului.

În județul Buzau, acesta este cel de al patrulea focar de ppa, după caz\uri confirmate la Lunca, Pănătău și Puiești. În nici unul din cazuri, autoritățile nu au dispus sacrificarea în masa a suinelor, ci doar omorârea animalelor din gospodăriile afectate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.