Ion GEGEA

Cei cinci funcționari din Direcția Economică a Primăriei Buzău, acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, fraudă informatică și abuz în serviciu după ce ar fi șters unor persoane fizice și juridice amenzile ori taxele și impozitele datorate la bugetul local au fost suspendați din funcții.
Potrivit primarului Buzăului, Constantin Boșcodeală, cei cinci funcționari din cadrul Direcției Economice în cazul cărora magistrații au dispus miercuri noapte măsuri preventive au fost suspendați din funcții. Conform edilului Buzăului, suspendarea va fi valabilă pe durata măsurilor preventive.
Boșcodeală a declarat cu privire la dosarul fraudei informatice de la Primăria Buzău că nu crede că funcționarii ar fi șters sumele datorate la bugetul local de unele firme buzoiene, însă admite că astfel de fapte s-ar fi putut întâmpla în cazul persoanelor fizice.
Directorul Direcției Economice din Primăria Buzău, Ion Gegea, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, decizia putând fi contestată la Curtea de Apel Ploiești. De altfel, Gegea a și contestat măsura dispusă de magistrații de la Tribunalul Buzău. Judecătorii au dispus, totodată, măsura arestului la domiciliu în cazul a 4 funcționari din Direcția Economică, între care unii sunt șefi de servicii. Cei patru sunt Virgil Toșu, Cătălin Boaru, Bogdan Neamu și George Bunea, de asemenea măsura dispusă în cazul lor putând fi contestată în termen de 48 de la comunicare.
În motivarea sentinței publicată pe portalul instanțelor de judecată, judecătorii de la Tribunalul Buzău au transmis obligațiile pe care trebuie să le respecte cei plasați în arest la domiciliu sau în arest preventiv. Astfel, funcționarii nu au voie să comunice între ei, cu anumiți funcționari din Primărie, cu viceprimarul Fănică Bîrlă și nici cu altcineva din conducerea Primăriei.
În aceeași motivare, magistrații au transmis celor 5 funcționari că nu au voie să comunice cu reprezentanții mai multor societăți buzoiene sau cu familiile celor care dețin afacerile. Aceste firme ar putea fi cele care au beneficiat de ștergerea datoriilor la bugetul local, fiind în majoritate societăți mari și cunoscute din orașul Buzău, deținute de apropiați ai celor din conducerea Primăriei Buzău.

În 22 octombrie, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Buzău au făcut mai multe percheziţii la sediul Primăriei Buzău, la Direcţia Economică, în cadrul unei acţiuni vizând săvârşirea de către mai multe persoane a infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică şi abuz în serviciu.
Atunci, procurorul DIICOT Buzău Nicolae Petroşel spunea că „minim zece” funcţionari ai Primăriei Buzău sunt vizaţi de cercetări, existând suspiciunea că s-au introdus date false privind clasarea unor amenzi şi diminuarea debitelor unor firme.
Marţi, 13 suspecţi în acest caz au fost duşi la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Buzău, pentru audieri.
„În urma efectuării constatării pe marginea documentelor ridicate la percheziţiile realizate pe 22 octombrie la sediul Primăriei Buzău, s-a făcut constatarea parţială pe baza unui număr de 14 agenţi economici dintr-un total de 50 suspicionaţi, precum şi a dosarelor privind amenzile contravenţionale pentru mai multe persoane fizice, am putut declanşa audierea mai multor funcţionari publici cu funcţii de conducere şi execuţie. Avem chemaţi la audieri 13 funcţionari publici, faptele sunt constatate în urma analizei documentelor şi vizează mai mulţi şefi de servicii, subalterni, dar şi pe directorul Direcţiei Economice. Ei au încălcat cu bună ştiintă atribuţiile de serviciu, s-au constituit într-un grup organizat, pe perioada 2010-2015, au efectuat acte contrar atribuţiilor de serviciu, nu au urmărit, colectat şi încasat debitele cu titlu de impozite şi taxe pentru mai multe firme controlate de oameni de afaceri, aflaţi în relaţii de rudenie cu persoane din conducerea Primăriei Buzău sau apropiaţi ai acestora”, declara procurorul Nicolae Petroşel, de la DIICOT Buzău.
Potrivit sursei citate, aceşti agenţi economici nu au plătit niciun ban mai bine de cinci ani, cu titlu de impozite, şi nici nu s-a aplicat vreo formă de executare silită a acestora, iar în sistem au fost operate mai multe modificări care au dus la ştergerea acestor debite.
„Pentru o serie de agenţi economici care aveau debite s-au emis certificate de atestare fiscală în baza cărora s-a câştigat o licitaţie pentru un traseu de transport în comun la Consiliul Local Buzău. În plus, un număr de 114 amenzi contravenţionale ale persoanelor fizice au fost clasate în baza unor menţiuni false în sistemul informatic, menţiuni însemnând hotărâri judecătoreşti nereale sau transferări ale debitelor în alte localităţi, de asemenea, nereale”, mai declara procurorul Nicolae Petroşel.
Procurorii DIICOT au extins urmărirea penală faţă de mai mulţi funcţionari cu funcţii de conducere şi execuţie din Primăria Buzău, după percheziţiile făcute la sediul instituţiei la sfârşitul lui octombrie, ei fiind acuzaţi de constituire de grup infracţional, fraudă informatică şi abuz în serviciu, potrivit unui comunicat transmis, marţi, de DIICOT.
Astfel, în perioada 2010-2015, în Primăria Buzău s-a constituit un grup infracţional organizat format din mai mulţi funcţionari publici „care activau în cadrul compartimentelor de colectare, urmărire şi executare a creanţelor persoanelor fizice şi juridice”.
Prejudiciul produs bugetului de stat este de 3.135.454,76 lei, din care 36.595 de lei reprezintă amenzi şterse nelegal din sistemul informatic şi 3.098.859,77 lei, creanţe fiscale datorate bugetului local al municipiului Buzău şi de stat, neurmărite, neîncasate şi neexecutate silit.
În urma audierilor desfăşurate marţi la sediul DIICOT, au fost reţinuţi directorul Direcţiei Economice din Primăria Buzău, Ion Gegea, Cătălin Liviu Boaru, şeful Serviciului Urmărire, Executare şi Colectare Creanţe Fiscale din cadrul Direcţiei Economice a Primăriei Buzău, referentul Nicoleta Angelica Lung şi Virgil Toşu, şeful Serviciului Urmărire, Executare şi Colectare Creanţe fiscale, Persoane fizice.
După expirarea ordonanței de reținere pentru 24 de ore, Nicoleta Angelica Lung a fost lăsată să plece acasă, procurorii necerând pentru ea nici o măsură preventivă.

2 COMENTARII

  1. […] Cei cinci funcționari din Direcția Economică a Primăriei Buzău, acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, fraudă informatică și abuz în serviciu după ce ar fi șters unor persoane fizice și juridice amenzile ori taxele și impozitele datorate la bugetul local au fost suspendați din funcții. Potrivit primarului Buzăului, Constantin Boșcodeală, cei cinci funcționari din cadrul Direcției Economice în cazul cărora magistrații au dispus miercuri noapte măsuri preventive au fost suspendați din funcții. Conform edilului Buzăului, suspendarea va fi valabilă pe durata măsurilor preventive. Boșcodeală a declarat cu privire la dosarul fraudei informatice de la Primăria Buzău că nu crede că Sursă știre […]

  2. […] Cei cinci funcționari din Direcția Economică a Primăriei Buzău, acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, fraudă informatică și abuz în serviciu după ce ar fi șters unor persoane fizice și juridice amenzile ori taxele și impozitele datorate la bugetul local au fost suspendați din funcții. Potrivit primarului Buzăului, Constantin Boșcodeală, cei cinci funcționari din cadrul Direcției Economice în cazul cărora magistrații au dispus miercuri noapte măsuri preventive au fost suspendați din funcții. Conform edilului Buzăului, suspendarea va fi valabilă pe durata măsurilor preventive. Boșcodeală a declarat cu privire la dosarul fraudei informatice de la Primăria Buzău că nu crede că …mai multe stiri […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.