Liderul PDL Buzău, deputatul Cezar Preda, e supărat nevoie mare pe conducerea Companiei de Apă, pe motiv că ar fi perceput bani buzoienilor pentru apa pluvială, într-o perioadă în care seceta este cuvântul de ordine. Aflat în trecere pe la sediul partidului, exact înaintea unei plecări importante la Bruxelles, Preda a ridicat într-o conferință de presă problema apei de ploaie pe care trebuie să o plătească buzoienii. N-ar fi fost nimic în neregulă dacă Cezar Preda nu ar fi declarat în fața presei că el personal va avea o discuție cu șeful OPC, Nicușor Dinulescu(susținut în funcție de PDL) și îi va cere să aplice cea mai mare amendă Companiei de Apă Buzău, pentru furt din buzunarele abonaților. ” Vreau să port astăzi o discuție cu șeful Protecției Consumatorului. Vreau să știu de ce populația orașului Buzău a plătit apă de ploaie în factura pe ultima lună. Vreau ca Protecția Consumatorulu să dea cea mai mare, și am să insist, cea mai mare amendă care există prevăzută în lege pentru acest furt din buzunarele buzoienilor”, a spus Cezar Preda.
Democrat-liberalul a preluat astfel, din mers, o sesizare făcută de către Nicolae Socoleanu, un binecunoscut personaj buzoian specializat în reclamații de toate felurile. Deranjat la culme de ”tupeul” celor care au taxat apa de ploaie, deputatul Cezar Preda i-a numit pe cei de la Compania de Apă ”nesimțiți”, acreditând ideea că instituțiile statului nu își fac treaba: ” Cât de nesimțit poți să fii să treci în factura oamenilor apa de ploaie pe seceta asta? Asta este de fapt nesimțirea celor care emit facturi, au bugete de companii foarte mari, cu personal cât cuprinde și atunci trebuie ca cetățeanul municipiului Buzău să plătească și ploaia care nu există. Mă miră faptul, și am să sesizez conducerea centrală a Protecției Consumatorului, pentru că nu de la politicieni trebuie să vină imboldul ci de la modul cum ei, fiecare ca și autoritate a statului, veghează ca orice român să nu fie privat în drepturile sale de consumator”, a adăugat liderul PDL, Cezar Preda arătându-se practic supărat și pe modul în care își fac treaba cei de la OPC Buzău.
Replica a venit imediat de la reprezentanții Companiei de Apă care au taxat dur discursul politicianului democrat liberal. Directorul Companiei, Ionel Tescaru, a declarat astăzi că Preda nu poate cere unei instituții să amendeze pe cineva, recomandându-i șefului PDL să își păstreze calmul pentru că instituția pe care o conduce nu a făcut nimic ilegal.
”Nici în calitate de cetățean, nici în calitate de deputat, domnul Preda nu poate da dispoziții prin care o instituție să aplice o amendă după bunul plac. Cel mult, poate solicita o verificare care să poată scoate în evidență dacă apa meteorică, în acest caz, este facturată sau nu abuziv de Compania de Apă. Îi transmitem să stea liniștit, Compania de Apă respectă în totalitate prevederile legale. Orice buzoian care se informează cunoaște că stabilirea cantității de apă meteorică preluată în sistemul de canalizare se determină în baza Legii nr 241/2006 și a ordinului ANRSC 88/2007, prin înmulțirea cantității specifice de apă meteo transmisă de Administrația Națională de Meteorologie pentru luna anterioară emiterii facturii cu suprafețele totale ale incintelor construite și neconstruite declarate de fiecare utilizator în contract. Pentru lunile iunie și iulie, coeficientul meteo transmis de ANM a avut valori ridicate 0,114mc/mp în iunie și 0,106mc/mp în iulie, în timp ce coeficientul comunicat pentru luna august este mult mai mic, de 0,0246mc/mp”, a explicat directorul Companiei de Apă Buzău, Ionel Tescaru.
Reprezentantul Companiei de Apă Buzău a recunoscut însă că sunt cetățeni care reclamă că trebuie să plăteasca apa de ploaie deși de săptămâni bune la Buzău nu s-au înregistrat precipitații. Aceste neînțelegeri ar fi legate, spune Tescaru, de faptul că ANM comunică coeficientul pentru luna anterioară celei în care se face facturarea.
Nici reprezentanții Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului nu sunt de acord cu ceea ce reclamă deputatul buzoian. Comisarul-șef al OPC Buzău, Nicușor Dinulescu, spune că instituția pe care o conduce a stat permanent cu ochii pe distribuitorul de apă de la Buzău și că facturile emise de acesta sunt perfect acoperite din punct de vedere legal.
”Noi deja am luat măsurile pe care le puteam lua dar cei de la Compania de Apă sunt acoperiți din punct de vedere legal. Au un regulament de funcționare aprobat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară în baza legii și a ordinului ANRSC iar calculul se face conform indicelui transmis de ANM. Singura corecție este că facturarea apei pluviale este făcută pe o lună în urmă. În plus de asta, nimănui nu i se impune nimic. Fiecare abonat are o declarație pe proprie răspundere cu suprafețele care sunt betonate, clădiri sau acoperișuri iar cui nu-i convine poate cere remăsurarea suprafețelor”, a declarat comisarul-șef al OPC Buzău, Nicușor Dinulescu.
În concluzie, aprigul discurs lansat astăzi în conferință de presă de liderul PDL Buzău, deputatul Cezar Preda, nu s-a dovedit a fi altceva decât….apă de ploaie.
Ciprian STERIAN

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.