Două buzoience au născut acasă în noaptea de vineri spre sâmbătă pentru că din cauza drumurilor, ambulanța nu a putut ajunge la nici unul dintre cazuri.
Una dintre femei a născut într-o casă părăsită din localitatea Mănăstirea, orașul Pătârlagele. Când a simțit că i se apropie sorocul, femeia a telefonat la ambulanță, dar întrucât maşina  nu avea cum să ajungă până la casa ei din cauza nămeţilor,  tânăra mămică a plecat la drum însoțită de soțul ei. Concomitent și asistenta de pe ambulanță a plecat, pe jos, în întâmpinarea celor doi. După ce a parcurs aproape 4 kilometri prin zăpadă, asistenta i-a găsit pe cei doi părinți şi împreună s-au adăpostit într-o casă părăsită. Pentru că nu mai puteau înainta, femeia a născut acolo sub supravegherea asistentei de la Ambulanță. Ulterior, o echipă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență i-a preluat și i-a adus până la salvare, fiind transportaţi  apoi la Spitalul Nehoiu.

În cel de-al doilea caz, o femeie de 29 de ani aflată la a treia naștere a născut acasă, în localitatea Lacul Sinaia din comuna Amaru, asistată de soțul ei. Alertat în jurul orei 7.00, echipajul de la Ambulanța Mihăilești s-a luptat timp de 4 ore cu vremea potrivnică deși nu erau  de parcurs decât 7 kilometri. Mama și copilul au fost preluați în bune condiții în jurul orei 12.00 și au fost aduși la Maternitatea Buzău.
„Noi am ajuns la domiciliul lor în jurul orei 11.45, am preluat atât  mămica cât și bebelușul și i-am adus la maternitate, fiind în stare foarte bună. Fiind la a treia naștere nu a fost atât de speriată iar personal am ținut legătura cu ea pe telefon de când a născut și până am ajuns la ea. Alături i-a fost doar soțul ei care acum a rămas acasă având și alți doi copii pe care trebuie să-i îngrijească”, a declarat Gabriel Saris, asistentul care a adus-o la spital pe femeia din comuna Amaru.
Din cauza vremii, drumul de doar 7 kilometri a fost parcurs de ambulanță în 4 ore iar asta cu ajutorul utilajelor de deszăpezire care au deschis calea.
„Am plecat la ora 7.00 și am ajuns aproape de ora 12.00, o distanță de aproximativ 7-8 kilometri. Drumul este foarte dificil, nămeții sunt ceva mai mari decât ambulanța, wola a fost mereu în fața noastră și ne-a scos din zăpada. La întoarcere a început să plouă și pe europeană s-a format polei așa că a trebuit să mergem relativ ușor ”, a declarat ambulanțierul Radu Mocanu.
Deși ninsoarea s-a oprit, la Buzău, continuă să fie închise 4 drumuri naționale și alte 15 drumuri județene în timp ce pe alte 2 drumuri naționale sunt impuse restricții, după cum urmează :
– DN2 E85, între Buzău – limita cu judeţul Ialomiţa;
– DN 2B, Buzău – limita judeţul Brăila;
– DN 22, Rm. Sărat – Boldu – Băile – limită cu judeţul Brăila;
– DN 2C, Costeşti – Padina;
– DJ 203D, între Smeeni – Brădeanu – Scutelnici;
– DJ 203N, între Ruşeţu – limita cu judeţul Brăila;
– DJ 102H, de la intersecţia DN2 E85 – Gl. Siliştea – limita cu judeţul Ialomiţa;
– DJ 203C, între Câmpeni– Mihăileşti / Florica – Brădeanu – Pogoanele / Movila Banului – Clondiru;
– DJ 203E, între limita cu judeţul Ialomiţa – Padina – Ruşeţu;
– DJ 203I, între Cilibia – Pogoanele – Lipănescu – limita cu judeţul Ialomiţa;
– DJ 214A, între Caragele – Ruşeţu;
– DJ 102I, între Cârligu Mic – Smârdan – Mitropolia;- DJ 203K, de la limita cu judeţul Brăila – Robeasca – Scurteşti – Vadu Paşii – intersecţia cu DN2 E85;
– DJ 220, între Poşta Câlnău – Boboc – Cochirleanca – Bălăceanu / Boldu – Ghergheasa;
– DJ 203A, între Rm. Sărat – Ghergheasa;
– DJ 203, între Valea Râmnicului – Ziduri – Bălăceanu;
– DJ 202, între Rm. Sărat – Puieşti – limita cu judeţul Vrancea;
– DJ 202C, între Puieşti – limita cu judeţul Vrancea;
– DJ 216, între Puieşti – Nicoleşti – Măcrina;
Totodată, sunt impuse restricţii de tonaj pe următoarele drumuri naţionale:
– DN2 E85, între Buzău – Rm. Sărat, pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone;
– DN10, Buzău – Siriu, pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone.
Urmare a precipitațiilor sub formă de ploaie din cursul acestei dimineți pe majoritatea drumurilor s-a format polei. Drept urmare, polițiștii rutieriști fac apel la șoferi pentru respectarea numitor măsuri:
– să reducă viteza de deplasare, în condiţiile unui carosabil acoperit cu zăpadă sau polei, să circule cu o viteză de 30km/h în localităţi şi 50km/h în afara acestora;
– să-şi asigure o bună vizibilitate curăţând parbrizul, luneta şi geamurile laterale;
– să asigure buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi a sistemului de climatizare şi dezaburire;
– să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de autoturismul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă;
– să echipeze autovehiculul cu pneuri corespunzătoare sezonului rece;
– să nu frâneze sau să vireze brusc şi să folosească cu precădere frâna de motor;
– să respecte semnalele şi indicaţiile agenţilor de circulaţie.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.