Drama Ralucăi, tănăra bolnavă de leucemie, i-a mobilizat pe buzoieni mai ceva decât tragedia de la Colectiv

4
2207

Raluca Filip ColgiuMobilizare fără precedent a buzoienilor pentru Raluca, tânăra de 36 de ani diagnosticată cu leucemie. Centrul de Transfuzii Buzău a fost luat cu asalt de donatorii deciși să o ajute pe tânăra mămică să treacă peste boala cu care a fost diagnosticată. Au donat până acum pentru Raluca personal al Judecătoriei și Tribunalului, militari, angajați din diverse instituții dar și angajați ai unor societăți comerciale din Buzău, impresionați de drama prin care trec tânăra și familia ei.

Conform directorului Centrului Județean de Transfuzii Buzău, biolog  Adriana Crăciun, pentru Raluca donaseră până miercuri dimineață 147 de oameni din care 29 de donatori în luna martie iar în luna aprilie 118.

Donatori Afereza-3„Este o mobilizare exemplară și în ritmul acesta va fi mai ceva decât la Colectiv când au fost cam 150 de donatori. Este un lucru extraordinar, dat fiind că nevoia de sânge este foarte mare iar numărul de donatori la Buzău este în scădere. Există situații precum cele de față când oamenii se mobilizează și este lăudabil,  însă ar trebui să conștientizăm că permanent cineva are nevoie de sânge și că oricare dintre noi putem ajunge într-o situație în care avem nevoie de transfuzii,  în urma unui accident, a unei operații sau cine știe ce alte situații”, a declarat directorul CTS Buzău, Adriana Crăciun.

Sursa citată a explicat că este nevoie ca oamenii să vină și să doneze sânge în mod constant  pentru că există și alți bolnavi care au nevoie de lichidul vital.

Donatori Afereza-2Raluca nu este singura tânăra diagnosticată cu leucemie care are nevoie de transfuzii cu trombocite. În acest moment există solicitări de la spitale din București pentru cel puțin 4 buzoieni în situații dificile. Pentru aceste persoane este nevoie de transfuzii cu trombocite de afereză care se recoltează în urma unei proceduri mai laborioase, care durează mai mult timp dar care permite donatorilor să doneze sânge la un interval mai scurt de timp.

Centrul de Transfuzii Buzău are în medie în jur de 1000 de donatori lunar, dar capacitatea de stocare a sângelui este mult mai mare. Instituția beneficiază în prezent de 5 bănci de sânge și congelatoare profesionale care  permit monitorizarea temperaturii de păstrare atât la nivelul întregului mediu cât și la nivelul fiecărei pungi de sânge. Pentru ca sângele să ajungă din Buzău în Capitală este necesar ca acesta să fie transportat în condiții speciale și, la fel ca orice instituție a statului, mijlocul de transport are o normă de combustibil care nu se poate depăși, fapt pentru care sângele este trimis de la Buzău la București cu un singur transport pe săptămână.

Raluca Irina Filip Colgiu, o tânără de 36 de ani din Buzău, a fost diagnosticată cu o formă agresivă de leucemie iar pentru a putea lupta cu boala are nevoie de transfuzii repetate cu trombocite. Tânăra poate primi sânge de la orice donator iar cei care doresc să o ajute trebuie doar să specifice la Centrul Județean de Transfuzii numele celei pentru care doresc să doneze. Trombocitele de care Raluca are atâta nevoie au o durată de viață de doar 5 zile și pentru aceasta, cei care vor să doneze s-au organizat pentru a merge în jur de 10-15 persoane, zilnic, la Centrul de Transfuzii Sanguine Buzău.

4 COMENTARII

  1. Sa-i dea Dumnezeu sanatate. Dar sper ca din sangele donat cu aceasta campanie sa fie salvati si ceilalti patru. Nu e vina lor ca nu sunt copii de notari smecheri ori fini de baroni locali ai orasului. Sa ma ierte Dumnezeu dar nedreapta e viata asta uneori…

  2. Stimate domn Grigoras, campania pentru salvarea d-nei Raluca a venit la initiativa prietenilor. Acest gest nu are legatura cu faptul ca e fiica de notar! In primul rand este mama, fiica..sotie..si prietena unor oameni care fac totul pentru ea. Credeti ca acest lucru are legatura cu faptul ca e fiica de notar? Sa stiti ca sange a fost donat si pentru ceilalti buzoieni aflati in spital. Nu uitati drama tinerei care a murit acum cateva luni .. desi toti ne-am mobilizat pt ea(financiar). Si da, viata e nedreapta..foarte nedreapta. Nimeni nu merita sa treaca prin durerile bolii ..mai ales a cancerului.

  3. Sunt perfect de acord Adina! Unii avem noroc, unii nu. Unii avem prieteni care ne ajuta, altii avem necunoscuti care ne ajuta. Toti reusim intr-un fel sau altul sa ne traim viata care ne – a fost sortita!

  4. Dacă tot nu aveați un cuvânt bun de spus, ar fi fost mai decent să fi tăcut, domnule Grigoraș! Răutatea otrăvește în primul rând sufletul dumneavoastră și e păcat de Dumnezeul pe care îl invocați!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.