Lansat în urmă cu câteva luni după o investiție realizată în mare parte din fonduri europene nerambursabile, Centrul de recuperare pentru copii cu dizabilităţi “Dumbrava Minunată” este unul dintre cele mai moderne astfel de unități aflate în administrarea unei Direcții de Asistență Socială și Protecție a Copilului. Proiectul, deosebit de ambiţios, era necesar la nivelul judeţului pentru că în lipsa lui zeci de părinți cu copii diagnosticați cu boli neuropsihice erau nevoiți să facă naveta la București sau Focșani pentru tratament de specialitate. Odată cu inaugurarea centrului “Dumbrava Minunată”, într-un local din incinta fostului Spital Brătianu, zeci de părinți și-au găsit aici un ajutor nesperat în lupta cu afecțiunile cu care micuții s-au născut. Chiar dacă este deschis de puțin timp, centrul beneficiază de experianța unor specialiști care au lucrat chiar și 20 de ani cu copii cu astfel de afecțiuni iar rezultatele nu au întârziat să apară nici la Buzău. Singura problemă care există în acest moment este cea a locurilor disponibile. Centrul nu poate primi decât un număr limitat de copii iar în acest moment funcționează la capacitate maximă având în grijă 47 de micuți cu nevoi speciale din totalul de 140 de cereri înregistrate. Centrul dispune de o sală de ludoterapie, două săli de kinetoterapie, o sală de psihomotricitate, o sală de terapie ABA, un cabinet de logopedie și unul de evaluare psihologică dar şi o sală de supervizare dotată cu geamuri cu vedere într-un singur sens de unde părinţii pot urmări copilul în timpul orelor de terapie, fără a fi observați.
Capacitatea Centrului „Dumbrava Minunată” este de 72 de locuri pentru copiii diagnosticaţi cu autism, sindrom Down şi retard psihomotor, din care 40 de locuri în centrul de zi cu program de la ora 8.00 la 16.00 şi 32 de locuri în sistem ambulatoriu.
La intrarea în centru, copiii sunt supuși unei evaluări ce durează între 1-3 luni și în urma acesteia, specialiștii formează grupe de copii în cadrul cărora se realizează sedințele de terapie având în vedere și vârsta acestora dar și nevoile pe care le au.
Pe lîngă terapia de grup și cea individuală pe care specialiștii centrului o desfășoară zilnic cu copiii cu dizabilități și părinții sunt instruiți pentru a putea continua, acasă, programul de recuperare fără de care rezultatele obținute nu ar fi atât de vizibile.
Centrul de recuperare „Dumbrava Minunată” a fost inaugurat la sfârşitul lunii mai după o investiție de 2,4 milioane lei ce s-a desfășurat pe parcursul unui an. Din totalul de 2,4 milioane de lei, 1,6 o reprezintă fondurile europene nerambursabile obținute în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013 domeniul major de intervenţie 3.2. -reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale iar restul sumei de 0,8 milioane de le a fost suportată din bugetul Consiliului Județean.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.