Biserica, ultima redută

O iniţiativă a unui grup cu reprezentanţi-vedete în societatea civilă, urmăreşte scoaterea orelor de Religie din programa şcolară. Având experienţa procesului prin care se dorea eliminarea icoanelor din şcoli, iniţiativă eşuată, aparţinând unui profesor buzoian, am stat de vorbă cu preot dr. Paul Negoiţă, inspector şcolar pe disciplina Religie, în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ).

După icoanele de pe pereţii sălilor de curs, disciplina Religie are probleme în catalog

„NU VREM ore de religie obligatori (sic!) în şcoli”  este o iniţiativă recentă, care a adunat deja, pe Facebook, peste 350 de membri. Puţini, comentaţi de alţii ironic, dar printre ei se află şi nume ale unor reprezentanţi ai societăţii civile cu greutate în astfel de circumstanţe. Menţionăm, de exemplu, numele lui Mircea Toma, de la Agenţia de Monitorizare a Presei (Active Watch AMP), care nu s-a trezit recrutat ci s-a implicat în iniţiativă recrutând, la rândul lui, „simpatizanţi” ai mişcării. Ce revendică iniţiatorul? „În programa de studiu nu trebuie să existe obligativitatea orelor de religie. Orice se refera la religie şi este OBLIGATORIU este o imbecilitate. Ca şi contribuabil la bugetul statului, nu sunt de acord ca banii mei să fie cheltuiţi pe aşa ceva. Învăţământul românesc are alte priorităţi.” Cîţiva dintre comentatori respectă opinia personală a iniţiatorului, dar notează necesitatea reintroducerii orelor de gramatică, invitându-l să militeze şi pentru această cauză.

„Ar trebui să se vadă cât ajută credinţa acolo unde ţi se pare că nu mai e niciun Dumnezeu”

Preotul Paul Negoiţă, inspector de specialitate

La fel de ironic s-a arătat şi Paul Negoiţă. Reprezentând disciplina în IŞJ Buzău, poziţie de pe care s-a confruntat cu un proces ce urmărea eliminarea icoanelor din sălile de curs, inspectorul de specialitate ne-a declarat: „S-a mai încercat aşa ceva. Sunt opinii personale, nu ştiu ce ecou vor avea ele în rândul populaţiei. Astfel de iniţiatori ar trebui să vadă cât de mult ajută această disciplină acolo unde ai impresia că nu mai există niciun Dumnezeu. Violenţa din şcoli este un flagel. Pe de altă parte, trebuie ştiut că Religia se predă confesional, o oră pe săptămână. Sunt ţări europene în care se predă două ore săptămânal.” Judeţul Buzău are 80 de profesori titulari pe disciplina Religie, dintr-un număr de peste 180 de norme. Preotul Paul Negoiţă nu se teme de vreun pericol pentru cariera acestora: „Şi în cazul icoanelor, a fost un fâs căruia i s-a dat o importanţă prea mare, când, de fapt, era un proiect personal pe care profesorul respectiv îl avea în derulare cu o ambasadă. Şi-a făcut treaba şi, acum, nu se mai aude nimic”, a precizat inspectorul de Religie.

S.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.