Sucursala Buzău a Hidroelectrica a avut, ieri, oaspeți de seamă la Nehoiu. Administratorul judiciar Remus Borza, directorul executiv Ștefan Gheorghe, directorul de dezvoltare Răzvan Cojoc, directorul sucursalei Buzău a Hidroelectrica, Ion Trușcă, jurnalști și alți oaspeți de seamă au venit la Buzău pentru a vedea un proiect a cărui realizare a început în urmă cu mai bine de 30 de ani.
Evenimentul a fost organizat cu ocazia străpungerii fondului de excavații subterane la galeria hidrotehnică Pruncea din cadrul Aducțiunii Principale Surduc-Nehoiașu ce măsoară peste 16, 5 kilometri.
Proiectul amenajării hidrotehnice Surduc-Nehoiașu a fost demarat în anul 1981 iar prima etapă urmează să se finalizeze în anul 2015 odată cu darea în folosință a stăvilarului de la Surduc, a galeriei subterane ce măsoară 16.668 de metri și montarea în Centrala Nahoiașu II a unei turbine cu o putere instalată de 55 de megawați.
Valoare primei etape a proiectului este de 292 de milioane de euro din care au mai rămas de cheltuit, până în anul 2015, 87 de milioane de euro.
„Este un moment istoric pentru Hidroelectrica și pentru România. Hidroelectrica este de departe cel mai mare investitor din România de după 1990. Valoare proiectelor finanțate în ultimii 12 ani de peste 3 miliarde 500 de milioane de euro. Suntem la un moment intermediar ce finalizează o etapă dintr-un proces ambițios demarat în 1981. Este vorba de un proiect de investiție la care capitolul hidroenergetic are un rol secundar și este o investiție susținută esclusiv de Hidroelectrica deși funcțiunile unui astfel de proiect sunt complexe. Alimetarea cu apă potabilă și industrială a comunităților locale și agenților economici, prevenirea viiturilor, consolidări de maluri și inclusiv irigații. Proiectul e demarat in 1981 și până acum s-au cheltuit peste 300 de milioane de euro iar până la final se va depăși 1 miliard de euro”, a declarat Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica.
Cea de-a doua etapa a proiectului presupune amenajarea unei acumulări și a unei aducțiuni optimizate pe criteriul exclusiv energetic. Se are în vedere modificarea acumulării Cireșu, proiectată înainte de 1990 cu un volum util de 160 de milioane de metri cubi, la un volum de 30 de milioane de metri cubi precum și realizarea unei aducțiuni pe ruta Cireșu-Surduc pe o lungime de 3,6 kilometri din care s-au realizat până acum 2,18 kilometri. Până la finalul celei de-a doua etape va mai fi amenajată o centrală hidroelectrică la Surduc cu o putere instalată de 9,2 megawați dar va fi montată și cea de-a doua turbină de 55 megawați în centrala hidroelectrica Nehoiașu II.
Valoarea celei de-a doua etape este estimată la 446 de milioane de euro din care au mai rămas de utilizat 341 de milioane de euro.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.