Scandalul dintre Prefectura Buzău și Garda de Mediu continuă. Duminică, prefectul Leonard Dimian a transmis un comunicat de presă prin care sesizează o serie de fapte care ar fi comise, unde altundeva decât pe raza comunei Beceni, fapte care ar polua, potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, mediul înconjurător.  În sprijinul celor transmise în comunicat Dimian a transmis și o serie de filmări pe care le-a pus la dispoziția mass-media.

„Așa cum am transmis public în repetate rânduri, canalele de comunicare ale Instituției Prefectului sunt asaltate de plângerile și sesizările cetățenilor din județul Buzău cu privire la încălcarea legislației de mediu, depozitarea neconformă a gunoaielor și incendierea ilegală a acestora, deversarea neautorizată a apelor menajere în apele curgătoare, îngroparea resturilor animaliere etc. Buzoienii reclamă, pe bună dreptate, delăsarea, neimplicarea și chiar complicitatea autorităților administrației publice locale și instituțiilor de specialitate ale Statului.

În conformitate cu angajamentul luat de Prefectul Județului Buzău, Leonard Dimian, de a proritiza acțiunea de protejare a drepturilor cetățenilor și demersurile pentru o atitudine vigilentă a autorităților față de necesitatea vitală de a proteja mediul înconjurător, Instituția Prefectului a continuat acțiunile de verificare a celor sesizate de cetățenii buzoieni.

Astfel, în data de 08.08.2020, prefectul Leonard Dimian a trimis în comuna Beceni o echipă de la Instituția Prefectului cu misiunea de a verifica la fața locului mai multe sesizări primite de la localnici. Realitatea de la fața locului, surprinsă în fișierele video atașate, este tulburătoare: munți de gunoaie depozitate ilegal în mai multe locuri, igienizarea precară a perimetrului stației de epurare și, poate cel mai grav, deversarea neautorizată a apelor menajere direct în râul Slănic. Legat de ultimul aspect, opinia publică trebuie să cunoască faptul că stația de epurare din Beceni este nefuncțională, iar din imaginile filmate pe 8 august reiese clar că din stație sunt deversate ape menajere. La acest aspect merită  adăugat faptul că din sesizările cetățenilor din Beceni reiese că responsabilii Primăriei Beceni descarcă vidanjele cu apele menajere colectate pe teritoriul comunei și le deversează în emisar.

Aspectul privitor la gunoaiele filmate pe 8 august trebuie privit în corelație cu numeroasele incendii din Beceni, cu autori niciodată identificați. Din verificările întreprinse pe această linie, este greu de presupus că nu există o legătură bine stabilită procedural între depozitarea neconformă a gunoaielor, incendierea lor ”accidentală” și intervenția de fiecare dată tardivă a Serviciului voluntar pentru situații de urgență, constituit la nivel local prin grija Primăriei. De asemenea, menționăm că sesizările transmise de Instituția Prefectului către Garda Națională de Mediu, în urma mai multor plângeri transmise cu dovezi clare anexate de cetățeni din comuna Beceni, s-au soldat cu vizite în teren ale organelor centrale de control care au constatat că nu pot fi identificate urme ale aspectelor sesizate. Din mărturiile pe care le avem la dispoziție, factorii locali de decizie află rapid de controalele programate de la București, se mobilizează exemplar și înlătură, de regulă prin îngropare, orice gunoi depozitat neconform în comună. Tot ansamblul de realități și de aspecte descrise mai sus nu putea fi făcut posibil fără complicitatea Gărzii de Mediu Buzău, singura instituție cu rol de control pe această linie. Acest adevăr este atât de clar, atât de evident, având în vedere faptul că aproape tot județul este marcat de depozitarea neconformă a gunoaielor, încât este aproape imposibil să susții că responsabilii Comisariatului Județean și-au îndeplinit obligațiile legale ce le reveneau pe această linie.

Având în vedere cele prezentate, Prefectul Județului Buzău va cere în regim de urgență, prin intermediul Administrației Bazinale de Apă Buzău-Ialomița, un control de specialitate la fața locului, care să constate proporțiile agresiunii asupra mediului prin poluarea râului Slănic și, prin intermediul Comisariatului Județean al Gărzii Naționale de Mediu Buzău, o verificare amplă și, de această dată, corectă și legală, a modului particular în care autoritatea publică locală din comuna Beceni a înțeles să gestioneze problema salubrizării.

Prefectul Leonard Dimian a făcut următoarea declarație legată de cele prezentate mai sus: ”Din momentul în care atribuțiile de prefect m-au adus în contact cu problemele de mediu din Buzău și am demarat acțiuni de verificare și control în legătură cu aceste aspecte, senzația mea a fost că am deranjat un cuib de viespi. Prin urmare, am devenit ținta atacurilor continue ale unei grupări care, de foarte mulți ani, «are grijă de mediu» și «este singura care cunoaște problematica specifică», în așa manieră încât Buzăul a devenit un județ fruntaș în România în ceea ce privește încălcarea legislației de mediu. Există o complicitate extrem de bine construită între agresorii privați ai mediului, autorități locale și, mai ales, Garda de Mediu, ca organ de control pe această tematică. Dovezile numeroase strânse în acest sens au ajuns deja la Direcția Națională Anticorupție. Am încredere că instituțiile Statului sunt conștiente de gravitatea aspectelor semnalate”

În replică, șefa suspenda a Gărzii de Mediu, Carmen Ichim, vine cu o serie de dezvăluiri ce îl vizează pe Dimian despre care spune că s-a transformat în agent electoral și că ar viza o funcție în cadrul Gărzii de Mediu după ce va fi debarcat de la vârful Prefecturii Buzău. Totodată, Ichim îi cere lui Dimian demisia din funcția ocupată la vârful Casei Albe.

Iată ce a scris pe Facebook Carmen Ichim:

„ LEONARD S-A LANSAT ÎN CAMPANIA ELECTORALĂ CU PREFECTURĂ CU TOT

Leonard Dimian, prefectul Buzăului, își caută refugiul la Garda de Mediu, după valul de demiteri efectuate de Guvern la mai multe Prefecturi din țară. Săptămâna trecută a scăpat și doar dintr-o greșeală de redactare nu a fost inclus pe lista celor demiși. În această săptămână nu se știe dacă va mai avea noroc, pentru că ultimele sale acțiuni îl fac incompatibil cu funcția de prefect.
Leonard Dimian a considerat că este oportun să se implice în politică și a chemat la sediul Casei Albe mai mulți candidați la funcția de primar din partea partidului Pro România, profitând de faptul că acest partid a încheiat o alianță de colaborare cu P.S.D., pentru Consiliul Județean Buzău și Primăria Râmnicu-Sărat. Momentul i s-a părut prielnic prefectului și a pus mâna pe telefonul instituției, să-i convoace pe candidații Pro România la Instituția Prefectului din Buzău. Fără funcții publice, simpli cetățeni, aceștia nu au înțeles motivul chemării în fața autorității publice și s-au dus. Au rămas surprinși de cererea prefectului, care nu mai era apolitic. Le cerea imperativ să se înscrie la P.M.P. Buzău, partid care l-a propulsat în fruntea instituției. Motivul invocat de prefect a fost acela, că liderul lor, Carmen Ichim, a făcut alianță cu P.S.D. și astfel, ei vor rămâne fără sprijin politic. Îi anunț pe toți candidații Pro România că sunt alături de ei. Suntem un partid puternic, un partid de stânga și vom avea susținerea cetățenilor. Prin această alianță am găsit oportunitatea să venim în sprijinul cetățenilor încă din acest mandat și împreună să putem implementa proiecte vitale pentru buzoieni.
Gestul prefectului Leonard Dimian este reprobabil! Îl descalifică din funcția de prefect și pentru faptele sale, îi cer oficial demisia.”

Și pentru că tot e duminică seara, prefectul Dimian nu se poate lăsa mai prejos și ține tonul cu o nouă intervenție pe rețeaua de socializare în care promite noi dezvăluiri însă nu imediat ci săptămâna viitoare că doar campania este lungă iar „ciorba” trebuie ținută la foc mic doar, doar cineva se va alege cu ce își dorește.

„Regretabilă ieșirea publică necontrolată a celei care a condus Garda de Mediu, după ce am prezentat dovezi concrete ale dezastrului în care a lăsat județul să se scufunde. Cu o furie lipsită total de eleganță și cu o neobrăzare sinceră, care șterge fardul de pe profilul public asiduu construit cu propria-i impresie despre sine, doamna Carmen Ichim mă atacă prin dezinformare politicianistă, crezând că mă poate atrage într-o dispută politică.

Îmi reține atenția relatarea dânsei despre ultima ședință de Guvern, prin care își trădează, probabil într-un acces de furie, încercările de a stopa controalele inițiate de Instituția Prefectului prin manevre de palat. Urmăriți comunicatele Instituției Prefectului despre dezastrul ecologic de la Pro Carm Râmnicu Sărat, bătaia de joc de la Beceni, domnia gunoaielor în tot județul și veți înțelege motivele furiei doamnei Ichim.Interesante și fotografiile postate de domnia sa, rezultate în urma filajului căruia i-am fost subiect și care avea ca scop un „uriaș incident de securitate”.

Precizez pentru opinia publică faptul că cercetarea evenimentelor ilustrate prin fotografiile postate de Carmen Ichim a scos la iveală nu numai inexistența unui incident de securitate, ci, dimpotrivă, implicarea dânsei într-o manevră menită să îmi zadarnicească numirea în funcția de prefect.Dacă acum îmi cereți demisia, stimată doamnă, într-o manieră atât de nervoasă, ce veți face săptămâna viitoare, când voi scoate la iveală adevărul despre speța Râmnicu Sărat?Îmi voi face până la capăt datoria pe care o am ca prefect de a asigura respectarea legii în județul Buzău și responsabilitatea de a apăra drepturile cetățenilor.

P. S. Încercați, vă rog, să nu îmi mai atacați familia prin conturile false sau prin intermediul pretinsei pagini de media Buzău 24h. Vă garantez că atât eu, cât și cei dragi mie, nu suntem intimidați de producția impresionantă de mizerii și de atacuri la persoană. Este mai bine să vă asumați furia, așa cum ați făcut-o acum. Cu ocazia aceasta, vă cunosc și buzoienii exact așa cum sunteți.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.