Dan Dumitrache, buzoianul care a pierit în valuri încercând să salveze o femeie aflată în pericol de înec, va fi condus marți pe ultimul drum. El va fi înmormântat în cimitirul din Joseni, comuna Berca, localitatea sa natală.
Dan Dumitrache avea 34 de ani, era căsătorit și tatăl a doi copii mici. Un om cald, mereu cu zambetul pe buze, iubit de familie si de prieteni, un coleg apreciat la locul său de muncă. Dan era asistent medical la Ojasca, asemenea soției sale, Elena.
La finele săptămânii trecute, Dan Dumitrache se afla alături de prieteni și de rude apropiate, în concediu, pe litoralul românesc. Vineri, dis de dimineață, grupul de prieteni a mers pe plaja Laguna, la Mangalia și nimic nu prevestea nenorocirea ce va să vină. La un moment dat, în larg a fost observată o femeie care risca să se înece iar buzoianul, bun înotător, si un alt turist, au sărit în marea agitată, în încercarea de a o salva pe femeie.
Femeia a fost salvată, unul dintre bărbați a ajuns de asemenea la mal, însă buzoianul a fost luat de curenți și dus în altă direcție.
Martorii spun că bărbatul ar fi fost văzut în apă circa 15 minute, încercând să se salveze. După care buzoianul a fost tras în adâncuri. Pompierii nu l-au putut căuta din cauza curenților puternici. Trupul bărbatului a ieșit la suprafață după circa 3-4 ore, a fost adus la mal și resuscitat, însă în final a fost declarat decesul.
Martorii spun că tragedia ar fi putut fi evitată dacă la momentul incidentului pe plajă s-ar fi aflat un salvamar care să sară primul în ajutorul femeii ce risca să se înece.
” Eu am fost pe acea plaja de la ora 7, in momentul cand s-a produs tragedia nu era prezent nici un salvamar desi era trecut de ora 8.30 iar ei au program de la ora 8, cel putin 15 minut e l-am vazut in apa la cativa metri de geamandura pana a disparut de tot daca salvamarul era la datorie putea fi salvat cu siguranta. Dupa ce au aparut televiziunile sa filmeze au aparut si 5 salvamari care au pus repede steagul rosu si au intrat in apa sa ii filmeze ca ei isi fac treaba, am fost pe acea plaja 5 zile si in fiecare zi a fost un singur salvamar care se ocupa sa faca loc unei salupe care plimba turisti contra cost si atat. Inclusiv cand a iesit cadavrul la suprafata dupa 3-4 ore salvamarii erau ocupati sa dea interviuri si toata lumea din zona digului striga si facea semne ca pluteste ceva in apa. Sper ca cineva sa faca plangere penala impotriva administratorului plajei pentru ca nu a asigurat prezenta salvamarului asa cum prevede legea”, spune un martor al tragediei pe contul de facebook al soților Dumitrache.

Aceiași martori spun că steagul roșu care interzice accesul turiștilor în mare a fost arborat după ce buzoianul a fost luat de ape.
”Eu am fost acolo cand s-a intamplat si steagul rosu nu era arborat deoarece salvamarul nu era prezent la 8.30 desi are program de la ora 8 steagul a fost pus repede cand au venit televiziunile sa filmeze, si te asigur ca daca salvamarul era prezent la ora 8 putea fi salvat cu siguranta, am vazut tot ce s-a intamplat”, spune un alt martor al nenorocirii.
”Incerca sa iasa, se vedea doar capul cand deasupra apei cand sub apa, salvamarul daca era acolo putea sa ajunga la el in acest timp cu barca pe care o avea in dotare, un fel de caiac”, relatează un alt turist.
”Nu ma consider un inotator atat de bun incat sa scot pe cineva din apa, desi de vineri ma gandesc intruna ca poate puteam sa il ajut si imi pare extrem de rau ca nu am incercat, dar in prima faza nu mi-am dat seama ca are probleme parea ca inoata si ca reuseste sa se mentina la suprafata, oricum la un momendat a intrat cineva dupa el, am inteles ulterior ca era un prieten de al sau dar pana a ajuns in zona a disparut sub apa. In zona in care era mai erau 3 oameni care nu mai puteau iesi din apa banuiesc ca erau curenti foarte puternici si era necesara o barca sau o pluta de genul cum au salvamarii. Am sunat la 112 si am spus ca se ineaca un om si nu e salvamar pe plaja, au trimis o salupa de la ISU cu 3 scafandrii care s-au uitat dupa el din barca, probabil acea salupa nu era echipata cu un sonar asa cum are o amarata barca de pescuit”, spune un alt martor, șocat de cele întâmplate pe plaja de la Mangalia.
”Parerea mea e că a murit cu zile! Salvamarul a ajuns la cel puțin 20 min după ce acesta sa înecat(cel cu skijetu) Dumnezeu să îl odihnească în pace”, scrie un internaut.
Dan Dumitrache, pe care mulți îl consideră un erou după ce a pus mai presus de siguranța sa viața unei necunoscute, va fi condus marți pe ultimul drum. În familia tânărului care ar fi împlinit 35 de ani peste câteva luni e o durere de nedescris. Pe Dan îl plânge o mare de oameni, oameni cărora nu le vine să creadă că Dan nu mai este si că fericirea unei familii s-a transformat într-o secundă într-o nenorocire prea greu de dus.
Dumnezeu să-l odihnească!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.