Consumul de etnobotanice, o problemă reală. Peste o sută de tineri din județul Buzău apelează frecvent la aceste substanțe pe care le cumpără, în special, după internet ori de la singurul magazin din Buzău care a reușit să rămână deschis, în ciuda eforturilor depuse de autorități de a închide aceste puncte de vânzare a drogurilor ușoare.

Ultimele precizări despre buzoienii care consumă etnobotanice vin dinspre Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Buzău, instituție care nu are în evidențe consumatori de droguri de mare risc însă se confruntă cu un val de tineri care fumează plante  ce produc senzații tari dar atât de nocive.

În evidențele Centrului, în acest moment,  sunt înregistrați și consiliați peste 50 de consumatori de etnobotanice însă numărul buzoienilor care apelează la aceste droguri ușoare este mult mai mare, sunt de părere oficialii instituției. Deși Prefectura a avansat în urmă cu câteva luni, prin vocea prefectului Paul Beganu,  un numar oficial de 100 de consumatori de etnobotanice, acest număr este departe de a fi cel real.

Informația privită, la momentul respectiv, cu neîncredere de ziariști este contestată și de comisarul Marin Ștefan, șeful Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Buzău. Conform acestuia, deși numărul tinerilor aflați în evidența instituției este de 50, în realitate ei sunt mult mai mulți iar la această concluzie s-a ajuns în urma discuțiilor purtate cu tinerii din școli care mărturisesc că au încercat, din curiozitate, senzațiile tari oferite de așa-zisele droguri ușoare.  Cu toate acestea, singurul mod în care pot acționa angajații CPECA sunt campaniile de conștientizare și prevenire a efectelor drogurilor.

Acesta a fost și motivul pentru care, cu ocazia Zilei Naționale a Tineretului,  Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Buzău a demarat campania ”Alternative- În comunitatea ta, drogurile nu îşi au locul” ce are ca scop promovarea alternativelor sănătoase de petrecere a timpului liber. Dintre activitățile desfășurate pe parcursul săptămânii vor face parte activitățile culturale, sportive și discuțiile cu elevii dar și acțiunile de prevenire și distribuire de materiale cu sprijinul asociațiilor de proprietari, a voluntarilor și a reprezentanților mass-media.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.