Forţele Aeriene israeliene au încheiat, aseară, exercițiul aerian comun Blue Sky 2011 după două săptămâni de manevre comune cu Forţele Aeriene Române, în Carpații Meridionali. Ultimele avioane cu militari israelieni au decolat ieri de pe aerodromul de la Boboc locul unde, timp de două săptămâni, s-au antrenat cu partenerii români.

Acesta a fost al doilea exerciţiu al Forţelor Aeriene Israeliene în România, exerciţiu la care au luat parte șase avioane de transport de tip C-130 Hercules. Antrenamentul  din acest an a constat în zboruri la joasă altitudine cu avioane de tip C-130 Hercules care au rolul de a sprijini forțele militare aflate la sol dar și în exerciții de parașutare a trupelor sau a containerelor la punct fix.
Primul exercițiu comun al Forțelor Aeriene Israeliene și Române s-a desfășurat anul trecut și la el au participat mai multe elicoptere de tip Sikorsky CH-53 Sea Stallion, unul dintre ele prăbușindu-se după ce s-a lovit de o stâncă în zona Fundata-Zărnești din județul Brașov. Şase militari israelieni și unul român și-au pierdut viața atunci.

Exercițiile comune intre Forţele Aeriene israeliene și cele române vor continua și în anii viitori. În anul 2006, ministrul israelian al Apărării, Shaul Mofaz, a semnat cu omologul său român la aceea vreme, Teodor Atanasiu, un acord pe cinci ani prin care militarii IAF se pot antrena în România.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.