S-au dus recoltele de fructe de sezon cu care românii se făleau, pe vremuri. În pieţele din Buzău au ajuns să se vândă cireşe din China, căpşuni din Spania ori Turcia, mere din Slovenia şi pere din cine ştie ce ţară exotică iar prețurile sunt de-a dreptul uimitoare.

Un kilogram de cireșe variază între 150 de mii și 400 de mii de lei vechi, prețuri care dau fiori multor buzoieni care trec prin piață. Fructele nu sunt cele de mai, din livezile noastre, ci sunt aduse tocmai din China, de aici și prețul extrem de piperat cu care ajung să se vândă pe tarabele din Buzău. Caisele sunt la 200 de mii de lei vechi kilogramul iar piersicile 170 de mii de lei vechi, în timp ce kilogramul de căpușini ajunge la 100 de mii de lei. Nici de mere nu te mai poți apropia, pentru un kilogram de astfel de fructe buzoienii fiind nevoiți să scoată din buzunar 50-60 de mii de lei. Perele sunt și mai scumpe, ajungând să coste până la 110 mii de lei vechi, că doar sunt aduse din țări precum Chile sau Argentina.

Toate aceste fructe, considerate de mulți buzoieni un adevărat lux, sunt de import. Vremea friguroasă și ploioasă din această primăvară, nu a permis dezvoltarea fructelor, astfel că deși suntem deja la finele lunii mai, cireșele de sezon din livezile autohtone nu au apărut.

Iar speranţe că fructele se sezon se vor ieftini nu prea sunt. În judeţul Buzău, puţini mai sunt cei care deţin livezi cu astfel de pomi fructiferi.

” A început sezonul fructelor timpurii și ne referim aici la cireșele de mai, fructe care în județul Buzău nu mai au o pondere atât de mare. Există la Râmnicu Sărat o fermă care s-a extins pe cultura de cireșe, numai că ei prelucreaza fructul pentru a-l trimite la export. În județul Buzău, au ramas foarte putini cultivatori de fructe timpurii”, a dcelerat astăzi directorul Direcției Agricole Buzău, Monica Mântoiu.

Iar vestea și mai proastă este că preţurile ar putea rămîne în continuare mari, chiar şi atunci când pe tarabe vor ajunge fructele autohtone. Şi asta pentru că specialiştii din domeniul agricol estimează, anul acesta,  o producţie de fructe destul de redusă, ceea ce va ţine pe loc preţurile piperate.

 

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.